Николић: Народно позориште у Приштини једно од бољих на српском језику

Срна
Николић: Народно позориште у Приштини једно од бољих на српском језику

Бањалука - Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је вечерас да је Народно позориште у Приштини, чије је сједиште измјештено у Грачаницу, једно од бољих које ради на српском језику.

Николић је подсјетио да је ово позориште 2015. године у Бањалуци гостовало на Тетар фесту и освојило једну од најпрестижнијих награда.

“Драго ми је што ово позориште гостује у Бањалуци”, рекао је Николић у Бањалуци прије почетка представе “Бановић Страхиња”, аутора Борислава Михајловића Михиза, која је настала у копродукцији приштинског Народног позоришта и Шабачког позоришта.

Он је изразио наду да ће публика уживати у представи “Бановић Страхиња”. Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да вечерас представљена изложба фотографија и публикација “Упркос свему”, која прати историјат приштинског позоришта од оснивања 1948. године, говори о томе у каквим неусловним околностима ради ово позориште.

Директор Народног позоришта у Приштини Предраг Радоњић рекао је да му је посебна част што је у Бањалуци, јер позориште из Приштине овдје наилази на много више разумијевања за свој рад, него у неким другим срединама у којима гостује.

Он је навео да Народно позориште у Приштини, упркос свему, обиљежава 70 година постојања, те да су вечерас бањачучкој публици представили дио фотографија које илуструју њихов рад и историјат.

“Оне говоре више од било каквих ријечи којима бих могао то описати. Овим најављујемо наша учесталија гостовања у Републици Српској”, рекао је Радоњић. Новаковић и Радоњић потписали су данас у Бањалуци Споразум о дугорочној сарадњи Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта из Приштине са измјештеним сједиштем у Грачаници који ће омогућити, између осталог, учешће у заједничким продукцијама представа, размјену аутора, умјетника и других стручњака.

Радоњић је том приликом рекао да се Народно позориште у Приштини, које обиљежава 70 година постојања, налази у специфичној ситуацији јер носи име града из којег је протјерано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана