Neobična postavka u Muzeju Republike Srpske: U otključanom svijetu nauke i iluzije uživaće najviše mališani

Danko Kuzmanović
Neobična postavka u Muzeju Republike Srpske: U otključanom svijetu nauke i iluzije uživaće najviše mališani

Banjaluka - Neobična postavka "Otključaj svijet nauke i iluzije" biće otvorena večeras u 20 časova u Muzeju Republike Srpske povodom Dana grada, a riječ je o sasvim novoj postavci fascinantnog svijeta nauke i iluzija, koja će poljuljati povjerenje posjetilaca u sopstvena čula i naučene doživljaje i percepciju svijeta oko nas.

Postavka je osmišljena tako da promoviše učenje kroz otkrivanje, aktivno učestvovanje i neposredan kontakt s naučnim izazovima. Više od 20 eksponata kroz zabavne i atraktivne iluzije edukovaće posjetioce o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i nauci, čime će moći bolje razumjeti zašto njihove oči vide stvari koje mozak ne razumije. U susret otvaranju ove izložbe razgovarali smo sa autorima, kustosom i arheologom Ivanom Pandžić i višim kustosom etnomuzikologom Sanjom Pupac.

Baš kao što je neobična izložba, neobično je i to da su se u ovom svijetu nauke i iluzija našli jedan arheolog i jedan etnomuzikolog, ali one su objasnile kako su došle na ideju o ovoj postavci.

- Zahvaljujući našoj vrsti posla u mogućnosti smo da često putujemo, a time i da posjećujemo različite vrste muzeja i kulturnih institucija. Kako svake godine Muzej RS poklanja jednu izložbu Banjaluci povodom Dana grada, za ovu godinu ideja se rodila zahvaljujući našoj djeci. Naime, majke smo djece istog uzrasta, te smo prateći njihova interesovanja došle do ideje o postavci koja je na njih ostavila do sada najveći utisak - kazala je Pandžićeva i dodala da ovakva izložba ni tematski ni koncepcijski do sada nije viđena u BiH, te da se nadaju da će privući veliki broj posjetilaca iz Banjaluke, ali i cijele zemlje i regiona.

Scenograf Dragana Purković-Macan radila je dizajn izložbe, a autorke su se složile da je ona, kao njihov dugogodišnji saradnik na mnogim projektima, i ovom izložbom ponovo potvrdila da je bila pravi izbor za dizajnersko rješenje. U radu im je pomogao i Nikola Zagorac.

Na pitanje šta je za njih kao autorke bio najveći izazov u ovom radu, odgovorile su "sve".

- Sve! Ali bez šale. Svaki eksponat je priča za sebe, izgrađen je namjenski za ovu izložbu. Prostor je bio ograničen, a mi smo imale želju da prikažemo što je više eksponata moguće. Možda se mogu izdvojiti kriva soba, kao najzahtjevniji građevinsko-statički projekat, a Zootrop recimo najkompleksniji umjetnički rad - dodala je Pupac.

Ističu da je u suštini najveći izazov tek pred njima, a to je publika.

- Cilj Muzeja Republike Srpske je savremeniji pristup koji muzeje približava posjetiocima i poziva ih da aktivno učestvuju da bi došli do krajnjeg rezultata ili rješenja. Smatramo da će i djeca i odrasli biti zainteresovani za naš novi pristup, da će ih posjeta "zabiti", zadržati ih u muzeju da posjete i ostale izložbe koje će im biti na raspolaganju i nadamo se da će nam doći ponovo - naglasile su autorke.

Podrška

Najzahtjevnija je, ističe Pandžićeva, bila finansijska realizacija.

- Tu su nam vrata otključali Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo nauke i tehnologije RS te grad Banjaluka, kao glavni organizatori. Od izuzetne važnosti bile su nam saradnje sa Univerzitetom u Banjaluci, tačnije sa Elektrotehničkim fakultetom i Akademijom umjetnosti, koji su realizovali dio eksponata. Podršku su nam  pružili i Granje a.d. osiguranje Banjaluka, "Pošte Srpske", "Sklopdž todžs" i "Elektrotim", kojima ovim putem zahvaljujemo. Svakako nama je najbitnija činjenica da smo sve zamišljeno realizovali domaćim snagama - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana