Необична поставка у Музеју Републике Српске: У откључаном свијету науке и илузије уживаће највише малишани

Данко Кузмановић
Необична поставка у Музеју Републике Српске: У откључаном свијету науке и илузије уживаће највише малишани

Бањалука - Необична поставка "Откључај свијет науке и илузије" биће отворена вечерас у 20 часова у Музеју Републике Српске поводом Дана града, а ријеч је о сасвим новој поставци фасцинантног свијета науке и илузија, која ће пољуљати повјерење посјетилаца у сопствена чула и научене доживљаје и перцепцију свијета око нас.

Поставка је осмишљена тако да промовише учење кроз откривање, активно учествовање и непосредан контакт с научним изазовима. Више од 20 експоната кроз забавне и атрактивне илузије едуковаће посјетиоце о виду, перцепцији, људском мозгу и науци, чиме ће моћи боље разумјети зашто њихове очи виде ствари које мозак не разумије. У сусрет отварању ове изложбе разговарали смо са ауторима, кустосом и археологом Иваном Панџић и вишим кустосом етномузикологом Сањом Пупац.

Баш као што је необична изложба, необично је и то да су се у овом свијету науке и илузија нашли један археолог и један етномузиколог, али оне су објасниле како су дошле на идеју о овој поставци.

- Захваљујући нашој врсти посла у могућности смо да често путујемо, а тиме и да посјећујемо различите врсте музеја и културних институција. Како сваке године Музеј РС поклања једну изложбу Бањалуци поводом Дана града, за ову годину идеја се родила захваљујући нашој дјеци. Наиме, мајке смо дјеце истог узраста, те смо пратећи њихова интересовања дошле до идеје о поставци која је на њих оставила до сада највећи утисак - казала је Панџићева и додала да оваква изложба ни тематски ни концепцијски до сада није виђена у БиХ, те да се надају да ће привући велики број посјетилаца из Бањалуке, али и цијеле земље и региона.

Сценограф Драгана Пурковић-Мацан радила је дизајн изложбе, а ауторке су се сложиле да је она, као њихов дугогодишњи сарадник на многим пројектима, и овом изложбом поново потврдила да је била прави избор за дизајнерско рјешење. У раду им је помогао и Никола Загорац.

На питање шта је за њих као ауторке био највећи изазов у овом раду, одговориле су "све".

- Све! Али без шале. Сваки експонат је прича за себе, изграђен је намјенски за ову изложбу. Простор је био ограничен, а ми смо имале жељу да прикажемо што је више експоната могуће. Можда се могу издвојити крива соба, као најзахтјевнији грађевинско-статички пројекат, а Зоотроп рецимо најкомплекснији умјетнички рад - додала је Пупац.

Истичу да је у суштини највећи изазов тек пред њима, а то је публика.

- Циљ Музеја Републике Српске је савременији приступ који музеје приближава посјетиоцима и позива их да активно учествују да би дошли до крајњег резултата или рјешења. Сматрамо да ће и дјеца и одрасли бити заинтересовани за наш нови приступ, да ће их посјета "забити", задржати их у музеју да посјете и остале изложбе које ће им бити на располагању и надамо се да ће нам доћи поново - нагласиле су ауторке.

Подршка

Најзахтјевнија је, истиче Панџићева, била финансијска реализација.

- Ту су нам врата откључали Министарство просвјете и културе РС, Министарство науке и технологије РС те град Бањалука, као главни организатори. Од изузетне важности биле су нам сарадње са Универзитетом у Бањалуци, тачније са Електротехничким факултетом и Академијом умјетности, који су реализовали дио експоната. Подршку су нам  пружили и Грање а.д. осигурање Бањалука, "Поште Српске", "Склопџ тоџс" и "Електротим", којима овим путем захваљујемо. Свакако нама је најбитнија чињеница да смо све замишљено реализовали домаћим снагама - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана