Nele Karajlić: Stvaranje “Solunske 28” trajalo 25 godina

Ratomir Mijanović
Nele Karajlić: Stvaranje “Solunske 28” trajalo 25 godina

Trebinje - Pisac i muzičar Nenad Janković, poznatiji kao Dr Nele Karajlić, predstavio je u Trebinju svoj prvi roman “Solunska 28”, koji govori o beogradskoj kući u Solunskoj ulici na Dorćolu, izgrađenoj krajem 19. vijeka, koja je dijelila sudbinu cijelog grada i prošla sve što se dešavalo u 20. vijeku - ratove, promjene društvenih i sistema vrijednosti, način razmišljanja.

Nele je pojasnio da je motivaciju za roman našao kada je prije 26 godina došao u Beograd sa porodicom i 250 maraka u džepu, tražeći da iznajmi stan, jer mu je bilo jasno da će nesporazum između naroda u Sarajevu trajati duže nego što je iko pretpostavljao, te saznao da je dijelom vlasnik kuće na Dorćolu u Solunskoj 28.

Tada je, dodao je, saznao i da su njegovi roditelji živjeli pravi “partizanski život”, gdje je bilo sramota reći da nešto posjeduju od imovine.

- Stojeći ispred te kuće, obećao sam joj da ću napisati veliki roman o njoj, pa makar pola toga i izmislio. A i za to što je izmišljeno teško je dokazati da se nije desilo. Trebalo je 25 godina da ga konačno završim - rekao je Nele.

On je dodao da je njegov prvi roman vrlo malo autobiografski i da u njemu pravi fikciju događaja koji nisu daleko od istine.

Promociju knjige u Trebinju su organizovale “Pozitivne snage Srpske”, a prema riječima predstavnika ovog pokreta Vojislava Savića, uvijek im je drago da dođu u Trebinje jer je pokazalo veliki stepen svijesti o tome koliko je kultura važna.

Dan ranije u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje odigrana je predstava “Korak u budućnost”, autorski projekat Nenada Jankovića i književnika Vuleta Žurića.

Nadrealno putovanje u budućnost - u dramskoj alegoriji autorskog dvojca, a u izvođenju poznatih glumačkih imena Srbije i Republike Srpske - vodi preko prošlosti i velikana naše nacionalne kulture - Njegoša, Dučića, Kočića, Nušića i Tesle - čija nam životna iskustva i svevremeni citati, kao svojevrsni putokazi na raskršćima istorije, kazuju o iskušenjima i stradanjima, pobjedama i slavi našeg naroda.

- Nema ništa važnije od kulture, lažu vas da je ekonomija bitnija. Ne može da bude ni ekonomije ako ne postoji kultura. Prvo se jedan narod organizuje, napravi svoj kulturni model, a onda napravi napredak u ekonomiji. Prvo je bio Betoven, a onda je došao “Mercedes”. Nije moglo biti suprotno - kaže jedan od autora Dr Nele Karajlić, dodajući da je ova predstava upravo pokušaj da naš čovjek shvati značaj kulture za opštedruštveni razvoj, da se mladi upoznaju, a stariji podsjete da i naša kultura ima velikane zahvaljujući kojima u budućnost možemo koračati podignute glave.

- Jer nije pitanje ko je jači i bogatiji - već ko iza sebe ima dublje korijene. U posljednjih dvadeset godina mi od straha spuštamo glavu. A kako kaže jedna pjesma: Ne možete da vidite dugu ukoliko ne podignete glavu. Kočić, Dučić, Andrić i drugi naši velikani služe upravo da tu glavu podignemo - kazao Dr Nele Karajlić.

Gostovanje

Gostovanje predstave omogućila je organizacija “Pozitivne snage Srpske”.

- Pokušavamo da širom Republike Srpske - od sela do gradova - promovišemo državotvornu ideju kulturne, duhovne i prosvjetne obnove Republike Srpske. Bez kulturne, duhovne i prosvjetne obnove - mi nemamo šta da tražimo: kultura je krvotok jednog naroda i svugdje tamo gdje ne dođu kultura i drugi razni vidovi društvenog aktivizma - ti krajevi i mjesta se gase - istakao Dalibor Račić iz “Pozitivnih snaga Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana