Наташа Коњевић, сликарка и илустраторка за “Глас Српске”: Потребни су нам нови књижевни свјетови

Миланка Митрић
Наташа Коњевић, сликарка и илустраторка за “Глас Српске”: Потребни су нам нови књижевни свјетови

Бањалука - Књижевност неће нестати, па тако ни књижевност за дјецу. Иако је масовна дигитализација свега, мислим да ће књига опстати. Потребни су нам неки нови књижевни свјетови и мислим да се то неће још дуго промијенити.

Рекла је ово у разговору за “Глас Српске” сликарка и илустраторка из Бањалуке Наташа Коњевић, која је радила илустрације за нову књигу из серијала “Авантуре Трбе и Дугог” Јелене Којовић-Тепић.

Када је ријеч о сарадњи са ауторком серијала Јеленом Којовић-Тепић и продуцентом и издавачем серијала Младеном Ђукићем, Коњевићева је навела да је то заиста била сјајна сарадња и незаборавно искуство.

- Велико је искуство за једног младог илустратора да има прилику да сарађује са аутором и продуцентом какви су њих двоје. Жељела сам да се пријавим на први конкурс за илустратора који су расписали за другу књигу серијала, али сам пропустила ту шансу. То што раде је фантастично. Направили су топлу локалну причу засновану на великом ентузијазму и љубави према томе што раде. Одлучили су се да дају прилику нашим илустраторима, а и нашим суграђанима да подрже нешто што је од почетка до краја направљено у Бањалуци - рекла је Коњевићева.

Нова сликовница “Ништа без принцес торте” приказује озбиљне теме, на један заиста занимљив начин, прилагођен дјеци.

- Јеленин начин писања је сјајан, на прво читање сам имала јасне визије илустрација за скоро све сцене. Први утисак је био као да читам сценарио за добар анимирани филм. Текст је заиста фантастичан и њен начин на који озбиљне теме, попут вербалног насиља, успијева да упакује да буду занимљиве дјеци ме одушевљава - казала је Коњевићева.

Она је нагласила да је било тешко одржати ниво квалитета илустрација које су њене колеге прије ње урадиле на, такође, фантастичан начин.

- Хтјели смо да имамо богате илустрације са много детаља, а то је захтијевало вријеме. За мене је највећи изазов био исти стил илустровања и препознатљивост ликова кроз цијелу књигу - објаснила је Коњевићева.

Она је навела да иза себе нема пуно искуства у вези са илустровањем сликовница, али вјерује да је направила нешто што ће заиста бити привлачно за дјецу.

- Хтјела сам да ове илустрације садрже ведре боје, блесаве главне ликове и пуно детаља и споредних ликова у сценама. Све то ипак зависи од узраста за који је писано и од саме приче, као и од жеља самих писаца - нагласила је Коњевићева.

Реакције публике су још непотпуне, јер књига није изашла из штампе, али се надају да ће наићи на позитивне коментаре.

- Није било много реакција, јер нисмо могли да дијелимо садржај, тако да не зна много људи како изгледа ова нова књига. Људи су имали прилику да виде неколико илустрација у опису цроњдфундинг кампање и да стекну идеју о цијелом тону и стилу којим је илустрована ова књига. Сви се наравно надамо позитивним реакцијама - додала је Коњевићева.

Када је ријеч о квалитетним дјелима за дјецу, Коњевићева сматра да ситуација код нас није баш толико ведра.

- Сматрам да има фантастичних остварења, али можда не толико много у нашим књижарама, јер често то и нису толико приступачне књиге. Оно што ме посебно згрози на полицама наших књижара јесу тзв. књиге за праве дјечаке и књиге за праве дјевојчице. Такође, све је више скраћених верзија познатих класика, што можда није лоше за клинце од двије, три године, али за већи узраст би требало ипак куповати оригиналне нецензурисане верзије - објаснила је Коњевићева.

Љубав

Визуелни дио и илустрације помажу да дјеци буде створена и усађена љубав према књижевности од малих ногу.

- Помаже јер је то језик који они добро познају и који их привлачи. Каже се да у сликовници треба да равноправно стоји текст наспрам илустрације, да су једнако важни. Јеленине приче су дуже од данашње просјечне сликовнице, али имате и неке сликовнице гдје је једна реченица по илустрацији, односно страници или чак једна ријеч. Наравно, све то је првенствено идеја и жеља самог аутора текста - појаснила Коњевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана