Народно позориште РС добија нову зграду

Александра Глишић
Народно позориште РС добија нову зграду

Бањалука - Народно позориште Републике Српске у Бањалуци добиће нову зграду, а прве представе требало би да буду изведене 2021. године.

Потврдио је ово за "Глас Српске" директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић истичући да просторни капацитети којима сада располажу ограничавају домаћу продукцију и гостовања представа.

- Велики број представа из региона, када је ријеч о учешћу на Театар фесту "Петар Кочић" не могу стати на нашу сцену. Наше позориште је старо скоро 90 година и технички услови не могу да одговоре савременим пројектима. У договору са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, са Владом РС и са градом Бањалука улазимо у озбиљну припрему за изградњу нове зграде позоришта - каже Новаковић.

Начелник Одјељења за просторно уређење у Градској управи Бањалука Слободан Станаревић најавио је нови велики пројекат.

- Мултифункционална дворана, концертна, конгресна и можда нова позоришна сцена налазиће се код помоћног стадиона ФК Борац, а Регулациони план би требало да буде усвојен до краја марта. Тачан пројекат још немамо, али постоје предлози и инвестиција би по процјенама коштала од осам до десет милиона КМ. Спремни смо да за овај пројекат уђемо у процес јавно-приватног партнерства - казао је Станаревић.

Ненад Новаковић најављује да већ од марта на сцену Народног позоришта РС стижу гостујуће оперске и балетске представе из Народног позоришта из Београда.

- Циљ је да полако припремамо, едукујемо и стварамо нову публику у Бањалуци. Сада бирамо представе које могу да буду извођене на нашој сцени. Ове године ћемо радити на документацији, папирологији и на стварању предуслова за финансирање тог великог пројекта, односно нове зграде Народног позоришта РС - истакао је Новаковић.

Сада је, додаје, врло тешко говорити о отварању опере и балета.

 - Стварамо терен и полако школујемо публику. Опера и балет треба да настану из културних потреба самих грађана, а те потребе ћемо његовати и развијати. Тада ћемо да размишљамо и о ова два сегмента која недостају нашем театру - наглашава Новаковић.

На сцени Народног позоришта РС у првој половини марта публици ће бити представљена опера "Сибирски берберин" Народног позоришта из Београда. У априлу ће гостовати балетска представа "Ко то тамо пева", а обје ће на репертоару бити два дана.

Историјат

На земљишту уступљеном од градске општине, у периоду од августа 1933. до септембра 1934. године, према пројекту инж. Јосифа Голднера, изграђена је зграда под називом Дом краља Петра I Великог Ослободиоца у којој су били смјештени позориште, музеј, друштво "Змијање", КАБ, а од 1935. године и Народна библиотека Краља Петра И Великог Ослободиоца. Зграда позоришта из 1934. године је репрезентативно јавно здање, стилски одређено елементима баухауса, али уз задржавање неких одлика неокласицизма. Зградом позоришта бан Светислав Тиса Милосављевић заокружио је цјелину осмишљеног градског језгра Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана