Narodna biblioteka Vojislav Lubarda u Rogatici: Poziv čitaocima uz citate slavnih pisaca

Sreten Mitrović
Narodna biblioteka Vojislav Lubarda u Rogatici: Poziv čitaocima uz citate slavnih pisaca

Rogatica - Narodna biblioteka "Vojislav Lubarda" u Rogatici može da se pohvali raznovrsnim knjižnim fondom, koji je prošle godine obogaćen za 300 novih naslova.

Rogatička biblioteka, koja od 31. januara ove godine nosi ime književnika i akademika Vojislava Lubarde, na policama ima 34.000 knjiga. 

Međutim, bibliotekari ističu da uprkos bogatom fondu i simboličnim cijenama članarine, koja iznosi najviše 10 maraka na godišnjem nivou za odrasle, nema mnogo čitalaca.

U prošloj godini usluge biblioteke koristilo je 765 stalnih čitalaca, a među njima je 11 djece predškolskog uzrasta, 534 učenika osnovne škole, 56 srednjoškolaca, 14 studenata i 150 čitalaca gdje dominiraju penzioneri i domaćice.

Da bi knjigu što više približili čitaocima, rogatički bibliotekari organizuju brojne manifestacije, a prošle godine su bili domaćini promocija četiri nove knjige čiji su autori iz Rogatice i organizovali su jednu izložbu.

Takođe su održali 15 radionica na kojima su čitani dijelovi knjiga velikana srpske književnosti Petra Petrovića Njegoša, Stevana Sremca, Janka Veselinovića, Petra Kočića, Ive Andrića.

Bibliotekarka Mirka Gluhović kaže da čitaoci na raspolaganju imaju više od 22.700 knjiga, a fond obuhvata i pet hiljada naslova za djecu i šest hiljada djela iz oblasti strane literature. Kao posebna dragocjenost izdvaja se stotinu starih i vrijednih knjiga. Zavičajnu zbirku čine 283 knjige, od čega 185 monografskih publikacija, a u biblioteci je legat Rogatičanina Mirka Šarovića sa 1.264 knjige.

Novi naslovi prošle godine stigli su uglavnom zahvaljujući poklonima, pa je tako Matična biblioteka iz Istočnog Sarajeva darovala 100, a Zorica Despot iz Rogatice 33 knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana