Народна библиотека Војислав Лубарда у Рогатици: Позив читаоцима уз цитате славних писаца

Сретен Митровић
Народна библиотека Војислав Лубарда у Рогатици: Позив читаоцима уз цитате славних писаца

Рогатица - Народна библиотека "Војислав Лубарда" у Рогатици може да се похвали разноврсним књижним фондом, који је прошле године обогаћен за 300 нових наслова.

Рогатичка библиотека, која од 31. јануара ове године носи име књижевника и академика Војислава Лубарде, на полицама има 34.000 књига. 

Међутим, библиотекари истичу да упркос богатом фонду и симболичним цијенама чланарине, која износи највише 10 марака на годишњем нивоу за одрасле, нема много читалаца.

У прошлој години услуге библиотеке користило је 765 сталних читалаца, а међу њима је 11 дјеце предшколског узраста, 534 ученика основне школе, 56 средњошколаца, 14 студената и 150 читалаца гдје доминирају пензионери и домаћице.

Да би књигу што више приближили читаоцима, рогатички библиотекари организују бројне манифестације, а прошле године су били домаћини промоција четири нове књиге чији су аутори из Рогатице и организовали су једну изложбу.

Такође су одржали 15 радионица на којима су читани дијелови књига великана српске књижевности Петра Петровића Његоша, Стевана Сремца, Јанка Веселиновића, Петра Кочића, Иве Андрића.

Библиотекарка Мирка Глуховић каже да читаоци на располагању имају више од 22.700 књига, а фонд обухвата и пет хиљада наслова за дјецу и шест хиљада дјела из области стране литературе. Као посебна драгоцјеност издваја се стотину старих и вриједних књига. Завичајну збирку чине 283 књиге, од чега 185 монографских публикација, а у библиотеци је легат Рогатичанина Мирка Шаровића са 1.264 књиге.

Нови наслови прошле године стигли су углавном захваљујући поклонима, па је тако Матична библиотека из Источног Сарајева даровала 100, а Зорица Деспот из Рогатице 33 књиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана