Na današnji dan prije 184 godine rođen Frederik Bartoldi

Milanka Mitrić
Na današnji dan prije 184 godine rođen Frederik Bartoldi

Banjaluka - Na današnji dan prije 184 godine rođen je francuski vajar Frederik Ogist Bartoldi.

Rodio se u Kolmaru, kao četvrto dijete Žana Čarlsa Bartoldija i Ogiste Šarlote Bartoldi. Otac mu je umro kad je on imao dvije godine. Stariji brat i on su se sa majkom preselili u Pariz.

Bartoldi je od 1843. do 1851. godine pohađao časove umjetnosti u školi “Luis le Grand” s Arijem Šeferom. Nakon toga, školovanje je nastavio na akademiji i bavio se arhitekturom. Svoj prvi studio otvorio je 1852. godine u Parizu. Samo godinu kasnije dobio je zadatak da napravi kip generala Rapa u Kolmaru. Nakon toga, 1856. godine posjetio je Egipat i Jemen, što će biti značajno za dalje usmjeravanje njegovog umjetničkog stvaranja.

Kada je počela gradnja Panamskog kanala, 1867. godine, napravio je model velikog svjetionika Egipat donosi svjetlost u Aziju, inspirisan egipatskim građevinama, koji je trebalo da bude postavljen na ulazu. Ovaj projekat nije bio realizovan, ali je bio inspiracija za stvaranje Kipa slobode, koji je postavljen u Njujorku 1886. godine.

Bio je učesnik francusko-pruskog rata 1870. godine i borio se za Kolmar protiv Njemačke. Inspiraciju za stvaranje crpio je često iz neuspjelih borbi, te je stvorio nekoliko spomenika koji su simbolizovali junaštvo francuskog naroda u borbama protiv Njemačke. Jedan od takvih spomenika je i  Lav Belforta, koji je stvarao u periodu od 1871. do 1880. godine. Oženio se 1876. godine. Tokom života zadržao je porodičnu kuću u Kolmaru. Preminuo je 4. oktobra 1904. godine, a sahranjen je na groblju “Monparnas”. Njegova kuća u Kolmaru pretvorena je u muzej 1922. godine.

Bartoldi je tvorac mnogih značajnih spomenika koji postoje širom svijeta. Napravio ih je ukupno 35. Nisu mu bili strani ni drugi vidovi umjetničkog stvaranja - bavio se fotografijom, crtanjem i slikanjem uljem na platnu. Njegove skulpture i spomenici lokacijski mogu da se razdvoje na dva dijela - na one u Kolmaru i na one u ostatku svijeta. Među značajnim tvorevinama u Kolmaru izdvajaju se: Spomenik generalu Rapu (1856), fontana Šongauer (1863), fontana Rozelman (1888), spomenik Hirn (1894) i fontana Švendi (1898). Mnogi radovi koje je podario i stvorio za svijet ostali su i danas među najznačajnijim spomenicima kulture. Kao najpoznatiji mogu da se izdvoje: Frančeska de Rimini (1852), Bartoldijeva fontana (1878), koja se nalazi u Vašingtonu, Lav Belforta u Belfortu, Kip slobode u Potosiju (1890) u Boliviji i Spomenik Lafajetu i Vašingtonu (1895), koji se nalazi u Parizu.

Kip slobode

Najznačajniji rad Frederika Bartoldija je Kip slobode (ili Sloboda osvjetljava svijet), koji se nalazi u Njujorku. Stvoren je uz pomoć Gustava Ajfela. Ajfel je radio unutrašnjost statue, a Bartoldi spoljašnji dio. Predstavlja poklon naroda Francuske narodu Sjedinjenih Američkih Država. Na kipu se nalazi 25 prozora, a u unutrašnjosti su 354 stepenice. Visok je 93 metra i težak 204.100 kilograma. Boja kipa je zelenkasta zbog hemijskih reakcija bakra i prirodnih elemenata. Sedam vrhova na glavi kipa predstavljaju sedam kontinenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana