“Muzej Semberije” u Bijeljini: Promovisane knjige Danila Čuturila

Glas Srpske
“Muzej Semberije” u Bijeljini: Promovisane knjige Danila Čuturila

Bijeljina - U bijeljinskom “Muzeju Semberije” predstavljene su dvije knjige pjesama autora Danila Čuturila, porijeklom iz Tuzle.

Srpsko prosvjetno-kulturno društvo “Prosvjeta” iz Bijeljine objavilo je dvije knjige Danila Čuturila “Pjesme” i “Pjesme za djecu”, koje obuhvataju najveći dio zaostavštine ovog autora koji je porijeklom iz Tuzle.

-        Što se tiče knjige pjesama za djecu, one su uglavnom pisane u duhu poetike Jovana Jovanovića Zmaja, u smislu poučnosti, jer je u to vrijeme takav vid poezije njegovan - rekao je Cvijetin Ristanović, koji je i urednik ovih izdanja.

Ristanović je rekao da se u Čuturilovim pjesmama pojavila teza da pjesma bude zabavna i zanimljiva za dijete.

-        U njegovim novijim pjesmama koje su pisane za dijete imamo laganiji lepršavi ton koji je prihvatljiv za dječiji uzrast - kazao je on.

Zbirka pjesama za odrasle pod nazivom “Pjesme” nastala je pod uticajem srpske moderne.

-        Nastala je pod uticajem tadašnjih velikih pjesnika kao što je bio Milan Rakić, Jovan Dučić, Sima Pandurević, Vladislav Petković Dis, ali ipak u Čuturilovoj poeziji se najviša osjeća uticaj zemljaka Alekse Šantića - kazao je Ristanović.

Danilo Čuturilo je umro davne 1972. godine, a najveći dio njegove zaostavštine do sada nije publikovan. Objavljena je samo jedna njegova knjiga sa 28 pjesama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana