Mostar se prisjetio akademika Gvozdenovića

Srna
Mostar se prisjetio akademika Gvozdenovića

Mostar - U Mostaru je večeras, povodom 30 godina od smrti srpskog akademika Nedeljka Gvozdenovića, otvorena izložba zbirke umjetnina 66 djela koja je slikar darovao rodnom gradu 1980. godine.Istoričar umjetnosti Dajana Šudić Karačić rekla je da je Gvozdenović bio poznat kao čovjek koji poklanja, te da je svojim stvaralaštvom značajan doprinio razvoju cjelokupnog modernog slikarstva na ovim prostorima.

Ona je navela da je večeras izložena cjelokupna zbirka od 66 djela koje je Gvozdenović poklonio Mostaru, a to su ulja na platnu, akvareli, gvaševi i crteži.

"Na ovim slikama imamo motive pejzaža, mrtve prirode, ptica, interijera. Gvozdenović Mostar nije prikazivao u klasičnom smislu kao ostali umjetnici čiji je motiv obično Stari most. On je za Mostar vezan na drugačiji način. Kada se nostalgično prisjećao djetinjstva, sjećao se jedne ulice na Brankovcu koja ga je nadahnula za neke druge radove u zrelijem periodu", istakla je Karačićeva.

Ona je rekla da je Gvozdenović rođen u Mostaru 1902. godine. Maturirao je 1922. godine u klasičnoj gimnaziji u Mostaru, a potom je otišao u Minhen i stupio u umjetničku školu Hansa Hofmana. Vratio se 1924. godine u rodni grad, a dvije godine kasnije odlazi u Beograd, gdje je ostao do kraja života. Umro je 1988. godine.

Karačićeva je rekla i da Gvozdenović po odlasku u Beograd u početku nije puno slikao, jer je morao da radi, ali se ubrzo istakao u slikarskim krugovima i 1940. počeo raditi kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu.

"Gvozdenović po odlasku iz Mostara nije često svraćao u rodni grad, ali je Mostar ostavio značajan trag u njegovom životu i slikarstvu", navela je Karačićeva.

Izložba je otvorena u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a direktor tog doma Danijel Vidović rekao je da je Gvozdenovićeva zbirka sastavni dio fundusa Galerije.

"U okviru našeg projekta stalne postavke Galerije kraljice Katarine uradili smo restauraciju i konzervaciju Gvozdenovićevih djela. Dok se ne steknu uslovi za stalnu postavku radimo povremene izložbe", naveo je Vidović.

Izložba koju su organizovali Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače, Društvo istoričara umjetnosti Hercegovine i grad Mostar biće otvorena do 24. februara, slikarevog rođendana.

Gvozdenović je prvi put izlagao 1929. godine na Drugoj jesenjoj izložbi beogradskih umjetnika, a u inostranstvu kao gost grupe "Zemlja" u Parizu 1931. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Beogradu 1934. godine, a potom je samostalno izlagao još 26 puta širom Jugoslavije.

Profesor Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu bio je od 1940. godine do penzije 1972. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1963, a za redovnog 1970. godine. Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH izabran je 1986. Dobitnik je više nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana