Mladen Šukalo: Status srpskog jezika u središtu

Aleksandra Rajković
Mladen Šukalo: Status srpskog jezika u središtu

Usvajanjem Programa rada za 2011. godinu, Skupština Matice srpske je potvrdila da nam je svima prioritet stvaranje stabilnih temelja funkcionisanja Društva, premda će onaj manifestacioni vid našeg djelovanja iz vizure javnosti biti dominantniji. Moja osnovna obaveza je da se taj Program ostvari.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj Mladen Šukalo.

* GLAS: Koji su osnovni ciljevi i zadaci Matice srpske u Republici Srpskoj, odnosno članova ovog Društva?

ŠUKALO: Ciljevi, zadaci i djelatnost Matice srpske ustoličeni su prije gotovo dva vijeka i sadržani su u njegovanju duhovnog i kulturnog života te razvijanju i popularisanju književnosti, umjetnosti i nauke, zasnovanih na proučavanju kulture srpskog naroda, bez obzira na to gdje njegovi pripadnici žive, kao i njegove kulturne, naučne i druge veze sa slovenskim, susjednim i drugim narodima u svijetu. Ovakva statutarna odredba je omogućila da se članovi Matice srpske iz Republike Srpske organizuju kao Društvo. Decenijama smo, kao pojedinci, djelovali na ostvarivanju tih zadataka. Međutim, odavno se ukazala potreba da to svoje djelovanje pretočimo u organizovanu formu, jer tako bi svi naši napori bili i očigledniji i prisutniji u javnosti, pogotovo kada su u pitanju problemi kulture u ovom našem regionu.

Naš osnovni zadatak je da posebnu pažnju usmjerimo ka stvaralaštvu srpskog naroda na ovom tlu, ali ni u kom slučaju da se, kao što to poznajemo kroz našu istoriju, iz tog stvaraju preduslovi da izvjesne regionalne i lokalne komponente nadrastaju suštinske elemente ukupnog identiteta srpskog nacionalnog bića. Drugačije rečeno, bavićemo se sobom i svojim kulturnim stvaralaštvom, ali kao dijelom cjeline srpske kulture, književnosti, umjetnosti i nauke.

* GLAS: Šta su sljedeći koraci i aktivnosti koje će ona preduzeti u Srpskoj?

ŠUKALO: U julu prošle godine održana je konstitutivna sjednica Matice srpske - Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj, kada su usvojeni naši orijentacioni programski zadaci. Na osnovu njih su predloženi programi koje je Skupština Društva prihvatila, a osnovni naglasak je stavljen na razgovore, tribine, okrugle stolove i naučne skupove u čijem središtu su status srpskog jezika i srpske književnosti u Republici Srpskoj i BiH.

* GLAS: Da li je planirana i izdavačka djelatnost ove institucije na prostoru Republike Srpske?

ŠUKALO: Naše Društvo je registrovano da "obavlja naučnoistraživačku, izdavačku i arhivsku djelatnost". U ovoj godini smo predvidjeli da objavimo rezultate sa Okruglog stola "Status srpske književnosti u BiH" te Godišnjak Društva. Ponuđeno nam je i nekoliko zanimljivih projekata i vjerujem, ne samo da će ugledati svjetlo dana, nego da će nam pomoći da lakše formulišemo svoju cjelokupnu aktivnost, uključujući izdavaštvo.

* GLAS: Koliki je značaj saradnje sa Maticom srpskom iz Novog Sada i šta je do sada urađeno na tom polju?

ŠUKALO: Naše Društvo, kao i slična društva u Crnoj Gori, Srbiji, Rumuniji i drugdje, čini samo jedan mali segment velike košnice. Sticajem okolnosti, Matica je stvorena u Pešti (Budimpešti), a nastanila se u Novom Sadu, kao svojom stalnom adresom. Rekao sam da najveći broj naših članova odavno pripada Matici srpskoj i da je ovo sada samo još jedan od oblika našeg djelovanja. Zajedničkim naporima članova Matice iz svih sredina (ne treba zaboraviti da ima jako mnogo stranaca - članova Matice srpske), uz podršku rukovodstva Matice srpske, moći će se realizovati mnoge akcije. Nadam se da ćemo u toku ove godine uspjeti da organizujemo "Dane Matice srpske u Republici Srpskoj", a to nije moguće ostvariti bez njihovog učešća, kao i bez pomoći svih lokalnih zajednica od Kostajnice i Novog Grada do Trebinja, Bileće, Gacka...

Program

* GLAS: Kakav je program predviđen što se tiče Matice u Srpskoj?

ŠUKALO: Nadam se da će se Društvo vrlo brzo početi pojavljivati pred javnošću sa svojim programima. U ovim teškim vremenima (A koja to nisu? Cijeli moj radni vijek traje u sjenci ove metafore!), to će najviše zavisiti od pomoći pojedinaca i raznih institucija, od pomoći koju budu pružali članovi, članovi-donatori, članovi-dobrotvori i drugi. Matica srpska je opstala ova dva vijeka zahvaljujući svojim dobrotvorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana