Милош Шобајић у сусрет изложби и промоцији књиге у Требињу: Умјетност жеља човјека за свевишњим

Данко Кузмановић
Милош Шобајић у сусрет изложби и промоцији књиге у Требињу: Умјетност жеља човјека за свевишњим

Бањалука - Тема моје изложбе у Требињу је прогон и то прогон који је почео од наших прародитеља Адама и Еве, који су били прогнани из раја, али и ови модерни прогони где прогоне и уништавају народе у име неке њихове славе. Тада је арханђел Михајло протеривао Адама и Еву огњеним мачем, данас протерују цео народ такозваним лепим бомбама.

Рекао је ово сликар и професор Милош Шобајић у разговору за "Глас Српске", у сусрет изложби слика и промоцији књиге у Требињу.

Један од највећих сликара и вајара данашњице и припадник Париског круга је рекао да му је тема прогона већ деценију у глави.

- Стварајући последњих година, одједном сам схватио да последњих десет година, у ствари, сликам стално ту исту тему - човека који бежи спаса ради. Арханђел Михајло је протеривао Адама и Еву огњеним мачем, данас протерују цео народ такозваним лепим бомбама - казао је Шобајић.

Поред изложбе, биће одржана и промоција књиге "Сликај и ћути", која је објављена прије пола године у Београду.

- Књига се на неки начин бави том истом темом прогона, али још тачније се бави сликом две Европе које су фасцинантне. Једна је, како рече философ Сиоран, колевка зла, а друга колевка просперитета. Европска идеја је направљена на античкој мисли, па надовезана хришћанством, па европском философијом, све је то направило од Европе сан и најлепшу територију на планети. Међутим, та Европа је знала и те како да падне дубоко и да прави злочине невиђених размера. Е, то је оно што је фасцинантно, та два лица једног

тела - рекао је Шобајић.

Аутор оштро критикује стварање визуелне или концептуалне умјетности.

- Таква Европа је утицала, пре 40 година, на стварање такозване визуелне уметности. Та визуелна уметност је једна измишљотина НАТО пакта, и то су они и озваничили четвртог априла 1999. године, две недеље пред бомбардовање Југославије, да они, у ствари, воде тај концептуални део уметности - казао је сликар.

Разлог томе је, како тврди Шобајић, да човјек што лакше прихвати апсурд који га разара.

- Због чега потенцирају ту концептуалну уметност? Па, да би тај апсурд концептуалне уметности, која је празна, помогао да човек што лакше прогута и тај апсурд који НАТО пакт спроводи над народима које уништава. Те две агресије су и те како повезане, једна нам разара духовне нивое, а друга ове видљиве - сигуран је сликар.

Проблем савремене умјетности

- Прво треба одгонетнути шта је то уметност. Човек би умро ако би му узели могућност за стварањем и за самоиницијативним мишљењем. Она је, пре свега, жеља човека за свевишњем, жеља човека да дохвати оно што не може. То је један покушај. Сви ми имамо ту интимну жељу да будемо савршени, па је тако уметност покушај да се дође до савршености, а ова визуелна уметност, баш напротив, тврди да уметност не треба да буде глорификована, да је уметност банална, секуларизована и да служи као украс. Данас једна бензинска пумпа је исто толико безначајна као једна скулптура у граду. Обе су баналне, и не говоре ништа. То су једна стрела, лопта или коцка, ту западамо у велики проблем - рекао је Шобајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана