Miljenko Jergović percipirao iz muškog ugla

Danko Kuzmanović
Miljenko Jergović percipirao iz muškog ugla

Banjaluka - Serijal autorskih vođenja kroz izložbu “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske počeo je fantastičnim druženjem s priznatim piscem, kolumnistom i novinarom Miljenkom Jergovićem.

Direktorica MSURS Sarita Vujković je kazala da Miljenko Jergović nije slučajno odabran da provede publiku kroz ovu izložbu.

- Nije nimalo slučajnost da smo odlučili da ovo specijalno vođenje, odnosno serijal “Iz muškog ugla”, na ovoj neobičnoj ženskoj izložbi počnemo sa Miljenkom Jergovićem. Izložba “Percepcije”, koja će tri mjeseca biti u Banjaluci, tačnije do 27. maja, u svom fokusu ima poseban prateći program u okviru kog želimo da pozovemo poznate i neobične muškarce da publiku provedu kroz izložbu, da pričaju o radovima umjetnica koje su ovdje izložene - kazala je Vujkovićeva.

Miljenko Jergović se odmah na početku ogradio od toga da ovo vođenje pretvori u predavanje koje je svojstveno istoričarima umjetnosti.

- Prvo što moram reći je da ja nisam istoričar umjetnosti. To je bitno da naglasim da ne ispadne da se lažno predstavljam. Nisam ni likovni kritičar, iako o likovnoj umjetnosti povremeno pišem o izložbama. O tome govorim kao relativno kvalifikovan pisac - rekao je Jergović.

Ova izložba je, kako je rekao Jergović, zanimljiva iz mnogo razloga.

- Mi se nalazimo pred jednom izložbom koja je višestruko zanimljiva. Zanimljiva je zbog toga što ona predstavlja jedan vrlo širok, a reklo bi se i najširi, zamislivi spektar likovnih tehnika, tradicionalnih i netradicionalnih. Od štafelajnog slikarstva, preko skulpture do fotografija - naveo je Jergović.

Jergović je istakao da se na ovoj izložbi radi o radovima migrantkinja što je bitno odredilo njihova djela.

- S jedne strane imamo britanske umjetnice, e sad te britanske umjetnice nisu sve redom Engleskinje, većina njih nisu. To su zapravo migrantkinje koje su u Veliku Britaniju “šljegle” sa svih strana svijeta. To je jako bitan element za njihove identitete i za njihovo djelo. S druge strane, naše strane, takođe imamo jednu vrlo šarenu ekipu, čije šarenilo je posljedica nekih posve drugih okolnosti, to je šarenilo kojem je posljedica Jugoslavija, i vremena u kojem je termin “naše” značilo nešto sasvim drugo nego što to znači danas, a pogotovo što znači danas većini onih koji ne misle svojom glavom - objasnio je Jergović.

Pored svih umjetnica, Jergović je izdvojio jednu koja je specifična po tome što je porijeklom iz Banjaluke.

- Pored ove dvije grupe umjetnica, postoji i jedna umjetnica koja sama po sebi predstavlja izuzetak, i predstavlja neku treću grupu. To je Margareta Kern. Naime, ona je po svom današnjem stanju  britanska umjetnica, međutim ona je Banjalučanka i ona je po svojim interesima, temama, i po svom gotovo cjelokupnom pogledu na stvarnost i pogledu na svijet, zapravo ta “naša” umjetnica. Izložba se zapravo i otvara s njom i njenim radovima - istakao je Jergović.

O projektu

Sarita Vujković je još ranije rekla da su na izložbi izloženi radovi umjetnica koje su izlagale na Venecijanskom bijenalu i koje su dobile Tarnerovu nagradu.

- Projekat “Percepcije” zamišljen je kao svojevrsna platforma za kreiranje nove publike, koja će tokom trajanja projekta imati priliku da učestvuje u brojnim razgovorima, diskusijama, radionicama i pratećim programima u kojima je moguće sagledati žensku umjetnost iz nove perspektive, upoznati se sa novim tokovima feminističke emancipacije i savremenim aspektima rodnih jednakosti. U fokusu su žene, i to najznačajnije britanske umjetnice, žene koje su izlagale na Venecijanskom bijenalu i žene koje su dobile Tarnerovu nagradu. Imali smo takođe i veliku čast da u okviru ove izložbe predstavimo djela iz naše kolekcije. U pitanju je 12 autorki, koje ravnopravno stoje sa britanskim umjetnicama. Ovo je jedan veliki projekat u okviru kog je učestvovalo pet zemalja i na kome smo radili godinu dana - rekla je Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana