Mihael Roskam, belgijski reditelj: U Holivudu jedan čovjek odlučuje o svemu

Mihael Roskam, belgijski reditelj: U Holivudu jedan čovjek odlučuje o svemu 20.01.2018 11:30 | Priredila: Aleksandra Glišić

Mokra Gora - Belgijski reditelj Mihael Roskam, čiji se film "Vjernost" prikazuje u programu "Savremene tendencije" 11. Međunarodnog muzičkog i filmskog festivala "Kustendorf", održao je radionicu za studente i mlade autore.

Istakao je da u evropskim zemljama, poput Belgije, država je ta koja finansira kinematografiju, dok u Holivudu "jedan čovjek drži novčanik" i odlučuje o svemu, zbog čega autori imaju veću slobodu i mogućnost improvizacije u Evropi, nego u Americi gdje producenti sve kontrolišu.

- U Evropi onaj koji dobije novac, posjeduje film. U Americi onaj koji daje novac, posjeduje film - primijetio je Roskam i najavio da će sljedeće ostvarenje snimati u SAD.

Prema sinopsisu filma "Vjernost", kada je Đino sreo Benedikt desila se ljubav na prvi pogled, strasna, bezuslovna, vatrena. Ona radi u porodičnoj firmi, ali je i vozač na auto-trkama, dok je Đino onaj normalan tip, koji je zgodan i opušten, međutim sa tajnom koja može da ugrozi njegov život i život ljudi oko njega.

Roskam je objasnio da ga je film noar uvijek intrigirao i oduvijek voli taj žanr i smatra da sve velike priče imaju u sebi elemente kriminala.

- Ako želite da portretišete ljudsko biće, ne možete da ignorišete ono izvan zakona. Ako isključite te elemente, onda ograničavate sebi mogućnosti opisa ljudske prirode. Svako od nas nosi u sebi određen moralni kod koji prekrši bar nekoliko puta tokom života, ali to ne znači da postajemo kriminalci - rekao je Roskam.

Kaže da mu nije cilj da edukuje ljude o moralu, već da pokaže da i sa strahovima i skrivenim željama može da se živi, a da se ne upadne u opasnost.

- Umjetnost u tome ima važnu ulogu, kao vrsta rituala i igre. Kao "homo ludens", čovjeku je svojstveno da se igra, a svaki ritual je igra. Dječija igra, fudbal, pozorište, film, sve je igra koja u jednom trenutku dok traje postaje realnost i tu se igramo najdubljim emocijama što nije opasno - smatra Roskam. 

Film, prema njegovim riječima, ne može da prouzrokuje nasilje, može ga podstaći ako već postoji namjera, zbog čega smatra da ima više prednosti nego mana.

U "Vjernosti" on istražuje i temu apsolutne ljubavi.

- Svi maštamo o apsolutnoj ljubavi kao nečemu što traje do smrti, o ljubavi koja podrazumijeva da ćemo ostati vjerni drugoj osobi i u najesktremnijim uslovima. Ali zapravo ne želimo da se dese takve situacije koje će nam potvrditi tu apsolutnu ljubav - kazao je reditelj ostvarenja "Bikova glava" i "Prljava isporuka".

Ne voli probe sa glumcima, te praktikuje da u garderobi razgovara sa glumcima i zajedno grade likove.

- Garderoba je sjajno mjesto za diskusiju o likovima. Glumci vole više sami da probaju, a ja da dođu prvog dana na snimanje i predstave mi lik koji su izgradili. Mislim da ako glumcu daš slobodu da sam izgradi svoj lik i donese ti prvog dana snimanja, osjećaće manji pritisak tokom snimanja - objasnio je Roskam svoj proces rada sa glumcima.

Roskam je pohvalio studente jer postavljaju odlična pitanja i dodao da mu je veoma zabavno da odgovara na njih, pa ih je na kraju radionice pozvao da nastave druženje pošto ostaje u Drvengradu do kraja festivala.

"Petar Lubarda 1907-1974-2017" u Andrićgradu

Izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017" otvorena je u Andrićgradu u okviru 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf".

Postavku će posjetioci moći da pogledaju do 10. februara. Autorka izložbe Dina Pavić kaže da je ovo način da nove generacije upoznaju rad jednog od najvećih slikara 20. vijeka.

- Imamo obavezu da se odužimo i da nove generacije upoznamo sa njegovim životom, a neke starije podsetimo na njegov rad. On je ostavio vredan legat, zbirku od 27 radova i 10 crteža gradu Beogradu - rekla je Pavićeva.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica