Manifestacija “Dani Republike Srpske u Srbiji”: Jačanje bratskih veza i u kulturi

Milanka Mitrić
Manifestacija “Dani Republike Srpske u Srbiji”: Jačanje bratskih veza i u kulturi

Banjaluka - Manifestacija “Dani Republike Srpske u Srbiji” biće održana od 3. do 8. septembra u nekoliko gradova Srbije. Cilj organizovanja jedne ovakve manifestacije jeste predstavljanje kulture, umjetnosti, nauke i prosvjete Republike Srpske. Planirano je da bude održano 35 događaja u 19 gradova, u okviru 25 različitih programa.

Svečano otvaranje biće upriličeno u Beogradu, u “Kombank dvorani” - Domu sindikata, 3. septembra u 20 časova. U umjetničkom dijelu programa, po scenariju i u režiji Dragana Elčića, učestvovaće: Bora Dugić, Biljana Đurović, Nebojša Dugalić, Dječji hor “Izvornik”, Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, Hor AKUD “Ivo Lola Ribar”, Plesna grupa “Una Saga Serbika”, te Dragoljub Đuričić i njegovi bubnjari. U programima ovogodišnje manifestacije “Dani Republike Srpske u Srbiji” biće predstavljene naučne, kulturne i umjetničke institucije, profesionalna i amaterska pozorišta, kulturno-umjetnička društva, klubovi i udruženja, samostalni umjetnici, glumci i književnici. U danima trajanja manifestacija, održaće se brojni događaji u Beogradu, Vršcu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Užicu Subotici, Loznici, Vranju, Užice, Kragujevac, Aranđelovac, Novom Sadu, Somboru, Vrnjačkoj Banji, Inđiji i Nišu.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mladen Cicović izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ove manifestacije i naveo da je namjera da u što kraćem periodu Srbiji bude predstavljeno sve što Republika Srpska trenutno može da ponudi.

- Predstavništvo u svom programu planira ovu manifestaciju, da u jednom najkraćem periodu predstavi Srbiji sve to što je Republika Srpska u tom trenutku i sve to što Republika Srpska u narednom periodu želi. Mi kroz ovu manifestaciju u sedam dana predstavimo i privredu i kulturu i nauku i umjetnost RS i nastojimo da u programima učestvuju mladi ljudi, jer nam je to garancija kad povezujemo mlade ljude, kad povezujemo naše institucije, da postavljamo jasne i čvrste temelje ukupne saradnje. Ovom manifestacijom želimo da pokažemo da smo jedan narod, jedna kultura, jedno pismo, jedan jezik, jedna vjera i da smo narod koji želi da sa svim ostalim narodima gradi prosperitetnu budućnost, prije svega na ovim prostorima, onda koliko je to primjereno onom što smo mi po snazi, da damo ukupan doprinos miru i prosperitetu u svijetu. Nastojimo da predstavimo Republiku Srpsku i njene sve dijelove. Za nas je ovo najznačajnija manifestacija - kazao je Cicović.

Zatvaranje

Posljednjeg dana, 8. septembra, u Beogradu će biti predstavljen književni portret Zorana Kostića iz Banjaluke. Na Trgu slobode u Subotici manifestacija će svečano biti zatvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana