Љубомир Бандовић, глумац, за “Глас Српске”: Највећи проблем културе код нас је што постоји

Данко Кузмановић
Љубомир Бандовић, глумац, за “Глас Српске”: Највећи проблем културе код нас је што постоји

Највећи проблем културе код нас је што постоји. Мислим да систем тако на то гледа. Ми смо опасност за систем. Продуховљујемо, образујемо и, генерално, чинимо друштво бољим и паметнијим. А таквима се теже влада.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” глумац Љубомир Бандовић који је недавно гостовао у Републици Српској са представом “Чорба од канаринца”, а тренутно снима серију “Кости”.

ГЛАС: Који је највећи проблем културе код нас и постоји ли нека духовна вертикала којој би­ требало да се окренемо у овим временима?

БАНДОВИЋ: Озбиљне земље имају озбиљне стратегије везане за културу и уметност. Не говорим о прогресивним земљама, напротив. Оне су изједначиле естраду и уметност. Говорим о народима који су у вези са својом традицијом, историјом. Нисмо ми спремни за духовну вертикалу. Интерпретација тога је за нас и даље национализам, шовинизам и идеја да смо бољи од других. Прво образовање, па онда право продуховљење.

ГЛАС: Недавно сте гостовали у неколико градова у РС са представом “Чорба од канаринца”. Какве утиске носите са гостовања?

БАНДОВИЋ: Утисци су дивни. Добри домаћини, одлична организација, публика отворена и изграђена. Оно што мене и даље фасцинира је разлика у менталитету људи из Републике Српске и Србије. Као да су једноставнији и простодушнији, не крију емоције, о многим стварима отворено разговарају. Као ми из Србије, само бољи. Тако некако.

ГЛАС: Доста сте ангажовани и на филму и у позоришту. Како успијевате све да постигнете?

БАНДОВИЋ: Није више питање како, већ још колико ћу моћи да постижем. Неке улоге се не одбијају, неки људи такође, а има и садржаја у којима једноставно желим да учествујем, јер су историјски или друштвено корисни. Имам снаге јер она долази из љубави и поштовања према послу којим се бавим.

ГЛАС: Какви су Ваши утисци са снимања серије “Кости”. Можете ли открити нешто о самом лику?

БАНДОВИЋ: Играм улогу “која се крије”. У том смислу, углавном ми додељују улоге које су жовијалне, које користе моју јаку експресивност. Инспектор Џајић је човек другог плана, онај који одаје утисак да зна мање него што, у ствари, зна. Толико за сада. А о екипи... ех, да ми је да чешће радим са добрим људима.

ГЛАС: Да ли је српској кинематографији потребно више филмова и серија са националном и историјском темом? Да ли смо закаснили с тим?

БАНДОВИЋ: Није питање количине, већ начина. Џабе све ако се томе не приступа с поштовањем. Као одлазак у цркву, као слављење славе, као тражење благослова. То су  велике и вечне ствари. Веће од нас самих.

ГЛАС: Који је Ваш омиљени лик кога сте до сада играли и кога бисте вољели играти, а да још нисте?

БАНДОВИЋ: Волим Хасана из представе “Дервиш и смрт”, Кјела из “Елинга”, Илију Чворовића из “Балканског шпијуна”, Меду из “Чорбе од канаринца”... Волим их све. Немам више жеља што се улога тиче. Волео бих да радим са неким новим младим људима који већ померају границе ове уметности. Они су будућност, а волео бих да учествујем у тој будућности.

ГЛАС: У региону су почели да снимају квалитетне серије. Коме или чему можемо захвалити на том тренду?

БАНДОВИЋ: Парама. Филмска и ТВ индустрија умногоме зависе од количине новца који је уложен у њих. Ваљда се схватило да је добар серијски садржај битан за едукацију публике и виша очекивања. Опет су ту млади пресудни. Маторци се тешко одричу позиција и као да не знају да су остварени као уметници, па имају амбицију почетника. Част изузецима.

ГЛАС: Познати сте као скроман човјек. Када сте научили да је популарност опасна ствар и да се може трајати квалитетно само с људском једноставношћу?

БАНДОВИЋ: Популарност се не стиче. То ти припадне. Ако си у овом послу зарад популарности, можеш слободно пут под ноге. Још је глупље дичити се популарношћу на простору где су политичари и распале певаљке у врху популарности.

“Заспанка за војнике”

ГЛАС: Играли сте и мајора у филму “Заспанка за војнике”. Шта за Вас значи ова улога и како сте се спремали за њу?

БАНДОВИЋ: То је онај узвишени део мог посла, кад играм бољег од себе, кад играм виши значај. То су били надљуди, учинили су оно што је данас тешко појмљиво, својим примером задали нама тежак задатак људскости и јунаштва. Смршао сам једанаест килограма, ишао на часове јахања. Задовољан сам какав смо филм снимили, тим пре што је лако могао да склизне у опште “србовање”. Наш филм је ода сваком војнику на овом свету који брани своје од туђег, а туђе не мрзи.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана