Ликовни времеплов Петра Лубарде у Музеју савремене умјетности Републике Српске

Александра Глишић
Ликовни времеплов Петра Лубарде у Музеју савремене умјетности Републике Српске

Бањалука - Изложба "Петар Лубарда 1907-1974-2017" биће свечано отворена вечерас у 19 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Ријеч је ретроспективној изложби која пружа увид у стваралаштво Петра Лубарде од периода између два свјетска рата па до краја његовог живота.

- Поставка у Бањалуци обухвата дјела из колекција Куће легата у Београду и Спомен-збирке Павла Бељанског, као и слике из Уметничке збирке Српске академије наука и уметности, Народног музеја у Смедеревској Паланци и из приватне колекције, те богату архивску грађу и поједина документа који се овом изложбом први пут представљају публици - саопштено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

У оквиру поставке биће изложена и Лубардина слика "Стара маслина" из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Изложба је осмишљена поводом обиљежавања 110 година од рођења Петра Лубарде, једног од најзначајнијих представника националне модерне умјетности 20. вијека.

Павле Бељански, дипломата и колекционар, био је пријатељ и мецена сликара Петра Лубарде, а за своју колекцију изабрао је његових девет врхунских остварења из периода између два свјетска рата. У саставу Куће легата у Београду је Легат Петра Лубарде, јединствен по изложбеном простору бившег сликаревог атељеа и колекцији у којој доминира Лубардино стваралаштво од педесетих година 20. вијека до краја умјетниковог живота.

Париски студент

Петар Лубарда (Љуботињ, Црна Гора, 1907 - Београд, 1974) је након Уметничке школе у Београду (1925) и Академије лијепих умјетности у Паризу био посвећен самосталном учењу сликарства у музејима и галеријама француске престонице.

Први пут излаже на "Салону независних" 1929. године. Непосредно пред Други свјетски рат путује по Шпанији и Њемачкој. Рат проводи у њемачком заробљеништву (1941-1943). Борави на Цетињу од 1946. до 1950, гдје са Милом Милуновићем оснива прву Умјетничку школу у Црној Гори (1947). Од 1950. живио је у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана