Леонардо да Винчи није аутор најскупље слике на свијету?

B92
Леонардо да Винчи није аутор најскупље слике на свијету?

Признати стручњак за умјетничка дјела сматра да је слика Леонарда да Винчија “Спаситељ свијета” , уједно и најскупља слика на свијету, заправо лажњак. Чак је упозорио француског предсједника да је не излаже у Лувру.

Слика “Спаситељ света” (Salvator Mundi) продата је 2017. године за 392 милиона евра. Међутим, нико је није видио откад су се појавиле сумње да њен аутор заправо није славни ренесансни сликар. Експерт за умјетничка дела Џекус Френк тврди да запослени у свјетски познатом музеју Лувру знају да “Salvator Mundi” није Леонардов. Сумње око аутентичности тог дјела појавиле су се послије многих рестаурација којима је било подвргнуто.

Слика је у септембру 2018. требало да буде изложена у Лувру у Абу Дабију, али је изложба отказана, а исто се поновило и у Лувру у Паризу, пише Сандеј телеграф.

Франк је рекао да је писао француском предсједнику Емануелу Макрону да ће се држава осрамотити ако отворе изложбу лажним дјелом.

“Лувр је доминантни музејски колекционар Леонардових дијела у свијету. Посједују Мона Лизу, Свету Ану, Светог Јована Крститеља, аутентичну верзију Богородице међу стијенама, као и велики број цртежа. Била би штета поред Монализе окачити дјело настало у радионици 'Леонардо'. Писао сам Макрону да не отвара изложбу ако дође до тога и многи политичари су се сложили самном”, рекао је Френк медијима.

Ово контроверзно дјело продато је у новембру 2017. у Њујорку, у аукцијској кући Кристи. Нагађа се да је слику купио саудијски принц Мухамед бин Салман.

Дјело се сматрало несталим од 1506. до 1513. године. 2008. године, идентификовано је као Леонардово изгубљено ремек-дјело “Спаситељ свијета”.

Први пут га је јавност могла видјети 2011. године на историјској изложби у лондонској Националној галерији. Послије тога је “гостовао” у Њујорку, Сан Франциску и Хонгконгу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана