Лауре Барна и Жељке Аврић укрстиле поезију и прозу у Лакташима и Српцу и крунисале деценијско пријатељство

Дејан Јовичић
Лауре Барна и Жељке Аврић укрстиле поезију и прозу у Лакташима и Српцу и крунисале деценијско пријатељство

Србац - Пријатељство из младости и сусрет након три деценије били су пресудни за српске књижевнице Лауру Барна и Жељку Аврић да обједине свој књижевни опус у виду заједничких промоција по Србији и Српској.

Иако су их животни путеви раздвојили, слични ставови и погледи на живот који се нису мијењали од њиховог посљедњег сусрета прије 30 година допринијели су одлуци да направе својеврсну симбиозу поезије и прозе коју су ових дана представиле у библиотекама у Лакташима и Српцу. Пројекат укрштања поезије и прозе који је покренула са Жељком Аврић до сада је био представљен само у Удружењу књижевника у Београду, а ово је његов први излазак ван граница Србије. Лаура Барна је ауторка бројних романа, као што су: "Црвени песак", "Пад клавира" и "Црно тело", за који је добила књижевну награду "Мирослав Дерета" 2007. године. Написала је и књигу за дјецу "Четири елемента", монографију "Девет средњовековних манастира у Босни", те књиге есеја и збирке прича које су заступљене у многим антологијама, зборницима и алманасима и превођене на енглески, мађарски и пољски језик.

Велики дио свог стваралаштва посветила је Исидори Секулић, а посебно се издваја романсирана биографија о чувеној књижевници под називом "Моја посљедња главобоља", за коју је добила награде "Бранко Ћопић" и "Димитрије Митриновић" и била у најужем избору за НИН-ову награду. У овом роману Барна улази у лик своје јунакиње биљежећи њену исповијест у посљедњем дану живота.

- Много тога ме веже за Исидору, почевши од Топчидера у Београду, где сам се доселила, а где је она живела. Волим рећи да ми не бирамо писце и ликове него они бирају нас, тако да мислим да је и Исидора изабрала мене за неку своју животну мисију - рекла је Лаура.

Она је покренула и властити пројекат "Исидора нас слуша" у сарадњи са београдском општином Савски венац и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, организујући бројне књижевне вечери у њену част протеклих осам година.

Аврићева, која је по струци професор српског језика и књижевности, тренутно живи у Сремској Митровици, а води поријекло из Лакташа. Ауторка је пет књига поезије и добитница бројних књижевних награда, међу којима се издвајају три награде које је добијала у протеклих шест година на књижевном конкурсу "Вукови ластари" у Лозници, једном од најстаријих у Србији.

- Песма настаје тако што склопите познавање теорије књижевности са оним што осећате и покушавате да изразите. Мотиви за писање песама су све оно што чини човека изнутра или споља, његова размишљања и осећања, љубав према породици, вољеној особи, природи, вери и Богу - рекла је Жељка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана