“Ласта” окупља десет умјетника

Данко Кузмановић
“Ласта” окупља десет умјетника

Бањалука - Свечано отварање изложбе слика Дванаестог сазива традиционалне ликовне колоније “Ласта 2017” којом ће, уједно, бити озваничен и почетак Тринаестог сазива ликовне колоније “Ласта 2018” је у четвртак, 23. августа, са почетком у 20 часова у Галерији Центра за културу и образовање Лакташи.

Посјетиоци ће имати прилику да уживају у различитостима приказаним у 30 радова насталих на прошлогодишњој колонији. Лакташка ликовна колонија никада није била тематски условљена, па тако неће бити ни ове године.   Умјетници ће стварати по слободном избору, и сопственом нахођењу, односно дјела ће настајати у зависности од њихове тренутне инспирације и осјећања ствари.

На ликовној колонији “Ласта 2017”, која је трајала од 18. до 25. августа, учествовало је 13 умјетника из Србије и Републике Српске а то су Милош Вујић, Давор Грабовац, Давид Дроњак, Николина Песлаћ, Јагода Шестић, Драгана Карановић, Бранка Јанковић Кнежевић, Слободан Кнежевић, Лазар Марковић, Милан Матавуљ, Борис Еремић, Милован Чикић и Милорад - Маза Вицановић. Њихове радове ћете моћи видјети на изложби. 

На ликовној колонији “Ласта 2018”, која ће трајати у периоду од 23. до 30. августа, учествоваће, нешто мање него прошле године,  10 умјетника из Србије и Републике Српске а то ће бити Биљана Вуковић, Весна Марковић, Маја Додиг, Огњен Тепавчевић, Милош Вучен, Емилија Бороја, Дејан Ковачевић, Сњежана Домазет и Тања Пикула.

Селектор овогодишње колоније је истакнута историчарка умјетности, госпођа Видосава Грандић, која је, за ову изложбу истакла како “Пејзаж као инспиративни подстицај, а који је тематски најбројнији на радовима насталим у овом сазиву, обележава пре свега, дивергентност у транспозицији мотива. Преношење виђеног, креће се у распону од реалног до експресивног, од геометријског до апстракције или панорамског доживљаја”.

Организатор, “Центар за културу и образовање” Лакташи ће и ове године, уз једно лијепо дружење, обогатити свој фундус квалитетним умјетничким дјелима разноврсних стилова те ће на тај начин омогућити публици да ужива у различитостима које се на крају споје у једну цјелину звану умјетност.

Почеци ликовне колоније

Ликовна колонија “Ласта” почела је да ради 2006. године у Слатини, са хуманим предзнаком, јер је основана у организацији параплегичара. Од 2008. године организацију ове колоније преузео је Центар за културу и образовање Лакташи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана