Kustendorf velika radionica umjetnosti

Glas Srpske
Kustendorf velika radionica umjetnosti

Mokra Gora - Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" 11. put je na Mokroj Gori okupio mlade ugledne umjetnike i mlade stvaraoce.

- Malo je festivala koji daju priliku mladim ljudima da se afirmišu i to u takmičarskoj konkurenciji i da sa velikanima svetske kinematografije sede, razgovaraju i inspirišu se. "Kustendorf" je velika radionica umetnosti i kulture i jedna od najznačajnijih manifestacija u Srbiji - rekao je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević u Drvengradu.

Među gostima festivala je švedski reditelj Ruben Estlunda, čiji je film "Skver", nagrađen prošle godine "Zlatnom palmom" u Kanu, trebalo da otvori 11. "Kustendorf".

Kao glavni gost najavljen je proslavljeni italijanski reditelj Paolo Sorentino, dobitnik nagrade za buduće filmove "Drvo života".

Na "Kustendorfu" se i ove godine studenti i mladi autori iz čitavog svijeta takmiče za "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje".

U programu "Savremene tendencije" biće prikazani filmovi "Nikad nisi zaista bio ovdje" Lin Remzi, koja je nagrađena za scenario u Kanu, filipinski film "Rikša" Paola Viljalune, dobitnik "Zlatnog pehara" filmskog festivala u Šangaju, bugarski "Pravci" Stefana Komandareva, prikazan u kanskoj selekciji "Izvjestan pogled", kinesko ostvarenje "Sunce koje može da pomjera planine" Ćijana Vona, dobitnik nagrade za scenario u selekciji debitanata festivala u Šangaju i belgijsko-francuski "Vjernost" Mikaela Roskama.

Svi reditelji, osim Lin Remzi, razgovaraće sa studentima, a film Remzijeve predstaviće njena producentkinja Rosa Atab, ujedno i predsjednica žirija takmičarskog programa "Kustendorfa", uz profesore Vlastimira Sudara i Serža Regura.

"Retrospektiva velikana" posvećena je Sorentinu, ali i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku.

Budućnost filma

Mladi filmski stvaraoci i velikani svjetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg "Kustendorfa", a posebna pažnja biće posvećena razmatranju budućnosti filma i pitanju da li je film pobjegao iz dvorana na televiziju i tamo se razvija u novu formu - televizijske serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana