Колеге и обожаваоци у сузама због смрти Марка Николића

blic.rs
Колеге и обожаваоци у сузама због смрти Марка Николића

Корисници друштвених мрежа нису могли да сакрију тугу пошто је у сриједу увече објављено да је преминуо славни српски глумац Марко Николић

Вијест је потврдила ћерка Мина објавом на “Фејсбуку” да је познати Гига Моравац преминуо у 73. години, а информација о одласку легенде проширила се друштвеним мрежама и изазвала тугу код обожаваоца славног глумца.

Смрт Марка Николића погодила је колеге глумце, а овомг приликом, издвојили смо неке реакција.

“Мир души великом уметнику. Врхунски колега, један од најдуховитијих људи, прекрасни Марко Николић. Туга.” написала је Ивана Михић.

“Драги, дивни Марко...Мој први тата на сцени кога никада нећу заборавити. Хвала за све. За савете, за подршку, за доброту. Не сећам се кад ме је нешто овако растужило” поручила је Ива Штрљић.

“Збогом, друже. Збогом Гиго. Прерано...”, написала је глумица Горица Поповић уз фотографију из ранијих дана. 

“Сигурна сам да је смрт само видљиви прекид љубави.Волим те Гиго и увек ћу волети мог телевизијског тату”, написала је Лидија Вукићевић.

Драгана Мићаловић поручила је уз фотографију са једног од снимања: “Хвала на свему и збогом! Добри нас газда,господине Марко!”.

Гига отишао у вечност 

У Београду је 2. јануара 2019. у 73. години преминуо глумац Марко Николић. Вијест је прву објавила његова ћерка Мина на друштвеним медијима у срухеду око 21 час на свом Фејсбук профилу. Окачила само фотографију са оцем и његове године рођења и смрти.

Нешто касније РТС је објавио да је, како им је потврђено, глумац преминуо у КБЦ “Звездара”.

Марко Николић је рођен у Краљеву 20. октобра 1946, а глуму је дипломирао у Београду на ФДУ. У раној младости бавио се кошарком, фудбалом и бициклизомом, али је осјећао да је предодређен за сцену. Од 1970. био је члан Народног позоришта. Иза себе је оставио преко стотину улога, а највише ћемо га памтити као Гигу Моравца из серије “Бољи живот” и чувеног вожда Карађорђа кога је глумио у ТВ-филму “Карађорђева смрт”, серији “Вук Караџић” и представи “Вожд Карађорђе и књаз Милош”. У интервјуу за “Блиц”, који је дао на отварању Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи августа 2017, рекао је да му је улога Карађорђа промјенила живот.

- Имао сам ја и пре улоге које су биле веома озбиљне и добро урађене, али шта вреди када се то не везује за нешто што оставља дуготрајно сећање код гледаоца. Можеш да глумиш колико хоћеш неког анонимног, неће се тај много задржати код публике. Али ако оживиш неког толико вољеног код народа и притом имаш срећу да личиш на њега, онда успех долази – рекао је том приликом.

Култна серија “Бољи живот” која се свако мало репризира и не губи на популарности, јануара 2017. славила је три деценије од емитовања прве епизоде. Марко је тада изјавио за Блиц да је узрок популарности била тема серије (по сценарију Синише Павића) – породица - која је у било којим друштвима и под било којим властима највише угрожена а публици увијек на првом мјесту. - Кад су тешка времена, најугроженија је породица. И средња класа. Серија је успела искључиво због тога. Свака генерација која је гледа има свог јунака. Најмлађи воле Бобу, неки посматрају Виолетину каријеру, муж и жена, недостатак новца, плаћање рачуна... И данас је слично. И кад би Синиша Павић опет написао неколико епизода “Бољег живота”, опет би у тој породици Попадића постојали проблеми – сматрао је Николић.

Прву велику улогу, Клакера (такође аутентичне личности попут Карађорђа) остварио је у филму “Ужичка република”, а играо је и у другим ратним остварењима. Но, од средине седамдесетих почели су да се снимају филмови који се више баве људским патњама него идеологијом, говорио је, “а и глумац је уверљивији кад препозна истинску животну причу”. Иза њега су остали, поменимо само неке, и наслови: “Девојачки мост”, “Петријин венац”, “Дневник увреда 1993”, “Монтевидео, Бог те видео”, “За краља и отаџбину”...

- Чуо сам да сам за улогу Змаја у “Кордону” Горана Марковића био један од кандидата за најбољу мушку улогу. Пре двадесетак година, после позоришне премијере “Загонетних варијација”, писац Ерик Емануел Шмит ми је врло озбиљно рекао да му се моје извођење лика Абела Знорка више свидело од интерпретације Алена Делона и Доналда Садерленда – рекао је једном приликом али је био свјестан да су му две највеће улоге, ипак, биле поменути Карађорђе и Гига Моравац.

Недавно је на питање која је њему лично улога најдража, поменуо да се глумцу у животу обично десе три по којима га вјечно памти и публика и критика а да су се њему десиле двије те да трећу још чека...

Априла прошле године открио је за “Блиц” да је имао здравствених проблема 2015. што га је удаљило од сцене и камера. Престао је да пије и пуши и води здравији живот. Успјешно се био опоравио.

Чини се да је играо више него икад: био је деда Лука у “Сенкама над Балканом”, Живојин у “Комшијама”, недавно је његов лик Лазара Црнковића сахрањен у серији “Погрешан човјек”, док у “Жигосанима у рекету” и даље има запаженију улогу деда Мише, бившег полицајца који живи на сплаву јер се одрекао сина Војислава (Небојша Дугалић) некадашњег кошаркаша а потом спортског менаџера са мутним пословима.

-  Морао сам да узмем тефтер и почнем да бележим шта још имам. Одједанпут се сјатило пуно птица по мојим раменима, рукама и глави. Чекају четири-пет пројеката а можда ће ме позвати и нешто у позоришту да радим – говорио је Марко у последњем интервјуу за “Блиц”.

Добитник је награде “Павле Вуисић” за изузетан допринос умјетности глуме на домаћем филму. Прошле године, поводом Дана државности, добио је Златну медаљу за заслуге у области културе и умјетности.

Политиком се никада није бавио. Говорио је да га је томе научио покојни отац, “вероватно једини руководилац у Србији који у тим послератним годинама, све до пензије, није био члан Савеза комуниста”. То не значи да нема свој суд о томе шта је добро за народ а шта не, додао је, “али већ дуго година не говорим чак ни за кога у спорту навијам”.

Иза себе је оставио ћерке Сенку и Мину и сина Николу. Ћерке живе у Београду, син у Италији. “Од њега имам и унуку Белинду коју никада нисам видео, али надам се да ће се то ускоро променити”, изјавио је у марту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана