Književno veče u Trebinju: Poezijom kroz sjećanje na tradiciju

R. Mi.
Književno veče u Trebinju: Poezijom kroz sjećanje na tradiciju

Trebinje - U organizaciji Književnog udruženja “Susret”, na platou ispred Muzeja Hercegovine u Trebinju, organizovano je veče poezije i pjesme “Ja znam ko sam”.

Ovo književno veče je dio projekta “Povratak tradiciji - ćirilična kultura i tradicionalne igre”. Svijeće, ćirilična slova na svili, likovi cara Dušana, despota Stefana Lazarevića koji su se vijorili na vjetru, pjesme o srpskim vladarima i srpskoj istoriji etno-grupe “Vasilise”  doprinijeli su da stihovi trebinjskih pjesnika Novice Telebaka, Olgice Cice, Milane Babić i Vere Basor dobiju na izrazu i snazi.

Pjesničko veče, koje je organizovano sa ciljem promovisanja i očuvanja srpske kulture i tradicije, upriličeno je kako bi se potaklo na razmišljanje šta kultura sjećanja znači za jedan narod. Kao idejna nit, koja spaja sve stihove pjesnika, stajala je rečenica  “Ja znam ko sam”, Desanke Maksimović.

- Ove godine su nam gosti trebinjski pjesnici, a naredne godine planiramo da pozovemo pjesnike iz Srbije i Crne Gore te da proširimo projekat tako što ćemo uz književno veče upriličiti modnu reviju i izložbu u slavu srpske istorije. Naime, pokušavamo naći model atraktivnijeg predstavljanja značaja srpske kulture i istorije - istakla je Milana Babić, predsjednik Književnog udruženja “Susret”.

Scenografiju su činili dekorativni radovi na svili Olivere Milunović, poznate slikarke i dizajnera iz Srbije, koja stvara autentična umjetnička djela, inspirisana srpskim srednjovjekovnim nasljeđem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana