Књижевно благо доступно у Бањалуци

Александра Глишић
Књижевно благо доступно у Бањалуци

Бањалука - Дигиталне базе Предсједничке библиотеке "Б. Н. Јељцин" из Санкт Петербурга од јуче су доступне у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

Доступност дигиталних база реализована је у складу са споразумом између двије библиотеке, који је потписан 7. децембра 2017. године у Санкт Петербургу, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика и губернатора Санкт Петербурга Георгија Полтавченка.

Свечано отварање одржано је у просторијама Руског културног центра "Руски мир".

- Прва тачка споразума је управо отварање приступа базама Предсједничке библиотеке "Б. Н. Јељцин". На једном мјесту се налазе дигитализоване старе и ријетке књиге, часописи, архивска грађа - казала је директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић.

Подсјетила је да је ријеч о трећој по величини библиотеци у Русији. Отворена је 27. маја 2009. године и функционише као национална електронска база за похрањивање дигиталних копија најважнијих докумената о историји, теорији и пракси руске државе, руског језика, као и мултимедијални и мултифункционални (културни, образовни, научни, информациони и аналитички) центар, који има статус националне библиотеке Русије.

- Други корак сарадње биће стварање заједничке збирке која ће се првенствено односити на језик и књижевност. Трећа тачка уговора је сређивање колекције руско-српске збирке. Четврта је учешће на конкурсима и видео-конференције које су карактеристичне за ову библиотеку - најавила је Петровић-Зечић.

Директор Предсједничке библиотеке "Б. Н. Јељцин" Александар Вершинин обратио се путем видео-бима публици на отварању дигиталних база, а Петровић-Зечић је најавила његов долазак за април, када ће бити обиљежено 150 година Прве српске читаонице у Бањалуци.

Технички координатор Предсједничке библиотеке "Б. Н. Јељцин" Олга Преображенскаја на отварању је истакла да ова установа похрањује око шестсто хиљада дигиталних докумената.

- Веома је значајно што је процес дигитализације омогућио приступ неким архивским документима који раније нису били доступни посјетиоцима - рекла Преображенскаја.

Књижевно благо Русије доступно у Бањалуци

Трећа тачка уговора сређивање колекције руско-српске збирке. Четврта фаза учешће на конкурсима и видео-конференције које су карактеристичне за ову библиотеку, рекла Петровић-Зечић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана