Књига Емира Кустурице као тестаментарни текст

Миланка Митрић
Књига Емира Кустурице као тестаментарни текст

Бањалука - Нова књига режисера Емира Кустурице у којој су обједињени дневнички записи, “Шта ми ово треба”, промовисана је у Банском двору Културном центру.

Промоцији су, поред аутора, присуствовали књижевници Матија Бећковић, Ранко Рисојевић и издавач Манојло Вукотић из издавачке куће “Вукотић медија”.

Они су, осврћући се на рад и стварање Емира Кустурице, свако на свој начин, представили његово ново дјело.

- Било би јасније да је Емир Кустурица књигу “Шта ми ово треба” насловио са “Шта ми је оно требало”. Онда бисмо знали на шта је мислио. Тако да му је мало што режира, пјева, свира, пројектује и подиже градове. Он још и пише. А ја сам само писао и он је ударио на то моје посљедње уточиште - рекао је Бећковић.

Он је казао неколико ријечи о самој књизи, те је прочитао стихове посвећене Кустурици.

- Кустурица не записује, он се ослања на памћење - додао је Бећковић.

Књижевник Ранко Рисојевић је проговорио о дјелу и објаснио инспирацију коју Кустурица црпи из свега што га окружује.

- Кустурица је јединствен по наградама, по свјетским признањима и неисцрпан у идејама које му се роје у глави и које покушава да претвори у дјело - казао је Рисојевић.

Рисојевић је издвојио наслов књиге као нешто заиста важно и интересантно.

- Наслов одређује стару заборављену ријеч - вајкање. Кад се неко вајка, то значи “шта му је то требало”. Вајкање може да се прислони уз овај назив и да буде у смислу афирмације, као једна константа, а та константа је дубока - објаснио је Рисојевић.

Осврнуо се и на садржај књиге која је настајала 25 година, те на успјех и славу филма “Андерграунд”.

- Кустурица се никад није задовољио осредњим, просјечним и добрим. Желио је да надвиси добро. Ових 79 текстова су изванредне приче, али превазилазе дневнички карактер, године и проблематику. Он неће да остане недоречен, пише књигу као тестаментарни текст - навео је Рисојевић.

Кустурица је објаснио да је одлуку да књига настане донио за 24 часа, те је након тога настајао текст. Објаснио је да је, у ствари, наишао на мноштво знакова и трагова који би могли да буду записани и то је и учинио.

- Петпарачке и озбиљне књиге се нађу на једном мјесту, а људи их купују и читају. Мислим да је то неизоставан дио духовне хигијене и очувања интиме без које човјек не може да живи. Забринутост над онима који не читају јесте забринутост над њиховом неспособношћу да буду сами са својим идејама и лутају са сликама које књиге производе - појаснио је Кустурица.

Додао је и то да је у његовој књизи саткано понешто донкихотовско у схватању живота и идеје о животу.

- На несрећу, многи посрну насред пута, не као Дон Кихот, који се тек на крају живота питао шта ми је ово требало, а послије тога је оболио и умро. Ја сам се питао “Шта ми ово треба?” и велика је разлика сложенице која се ставља у прошло вријеме и у ово садашње, у којем је то, у ствари, израз егзистенцијалног стања, гдје се не одговара на то питање, већ постави та теза и живи са њом - истакао је Кустурица.

Нови пројекти

Емир Кустурица припрема и нове пројекте. Наиме, он тренутно ради на два пројекта на кинеском језику, међу којима је и филм “Бели облак Џингис-кана” и прича о његовом посљедњем походу на Европу.

Кустурица је навео да је потписао уговор да овај филм буде приказан у 27.000 биоскопа широм свијета. Такође, припрема и књигу “Још само овај пут”, која би требало да буде завршена до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана