Кинематографија Републике Српске је у повоју

Данко Кузмановић
Кинематографија Републике Српске је у повоју

На који начин побољшати филмску продукцију у Републици Српској и БиХ, тема је дводневног “Филм форума” који се одржава у Каменој кући на тврђави Кастел у Бањалуци.

Продуцент у “Визарт филму” Зоран Галић истакао је да ће на овом форуму бити ријечи о начину финансирања, производње и дистрибуције филмова у Европи, те стању у тој области у Словенији, Хрватској, Србији, Црној Гори и БиХ.

- Словенија улаже 11 милиона евра годишње у развој филмске умјетности, Хрватска девет милиона евра, Србија је досадашњи износ улагања подигла са седам на девет милиона евра, Црна Гора издваја 2,5 милиона евра, а Македонија око шест милиона евра. У Републици Српској се много мање улаже, па је за исте намјене у овогодишњем буџету планирано 100.000 КМ - казао је Галић.

Помоћница министра просвјете и културе РС Тања Ђаковић казала је да су свјесни чињенице да је кинематографија у Републици Српској у “повоју”.

- Сматрамо да имамо потенцијал и управо смо из тог разлога издвојили средстава да подржимо конференцију и да од филмских професионалаца “покупимо” добре праксе и потакнемо развој ове индустрије у Републици Српској, рекла је она.

Ђаковићева је подсјетила да је Република Српска први кадар из аудио-визуелне дјелатности добила прије нешто више од 10 година, те да се због те чињенице не може очекивати да има развијену филмску индустрију.

- Оно што можемо јесте да помогнемо тим младим људима на начин да улажемо у њихове филмове, прије свега у кратке форме и пројекторе развоја филма. На тај начин ми ћемо за одређени период постићи да имамо афирмисана имена која су у стању да своје филмове, односно Републику Српску, представљају на најзначајнијим филмским фестивалима - казала је Ђаковићева.

Град Бањалука је подржао ову конференцију, а како је рекао градоначелник Игор Радојичић - Бањалука, као кандидат који је ушао у финале такмичења за европску пријестоницу културе 2024. године, изузетно је заинтересована за развој свих грана културе.

- Фокусирали смо се на оне циљеве који су предвиђени Стратегијом развоја културе града за наредни десетогодишњи период. Град ће се у наредним годинама највише фокусирати на двије линије, од којих је једна улагање у инфраструктуру за културу, од највећег пројекта за мултифункционалну конгресну конференцијску дворану па до мањих простора широм града, који треба да омогуће децентрализацију културе и одвијање културних дешавања на различитим мјестима - казао је Радојичић и додао да је друга линија пројектно финансирање.

Конференцију “Филм форума” организовала је продукцијска кућа “Визарт филм” и Деск Креативна Европа БиХ.

Гостовања

Овај догађај угостиће 25 афирмисаних филмских професионалаца из Словеније, Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе који су остварили међународне каријере, а састојаће се од пет панела и три радионице са студентима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана