Kecman: Ljepotu pravi život,na fotografu je samo da je uhvati

Srna
Kecman: Ljepotu pravi život,na fotografu je samo da je uhvati

Banjaluka - Novinska fotografija je čisti dokument savršene stvarnosti, a umjetnička fotografija traži da posjedujete intimni pogled na svijet. Ako uspijete uhvatiti momenat ljepote, vi ste uspjeli i u umjetničkoj fotografiji, a ljepota je tu, ne pravite je vi, nego sam život. fotografijom.

Ovo su riječi poznatog banjalučkog fotografa Dušana Kecmana, koji je radni vijek proveo radeći novinske fotografije po raznim redakcijama: od banjalučkog “Glasa” do beogradske “Politike”, a koji je u prestižnim svjetskim galerijama izlagao, paralelno se baveći umjetničkom

S njim smo ovaj put pričali jer je jedini umjetnik iz Banjaluke čiji je rad zastupljen na 51. Majskoj izložbi Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Izložba je otvorena 8. juna, a trajaće do 28. ovog mjeseca u Izložbenom salonu na Andrićevom vencu, a ono što je specifično  jeste da su se prvi put poslije 30 godina, osim autora iz Srbije, u glavnom programu našla djela iz zemalja bivše Jugoslavije.

“Na izložbi su zastupljeni radovi 121 člana ULUPUDS-a u konkurenciji njih 900 iz Srbije, a što se tiče postjugoslovenskog prostora, računajući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju i Crnu Goru, tu su se našli radovi 21 umjetnika, računajući i mene”, kazao je Kecman za “Nezavisne”, nazivajući Majsku izložbu najvažnijom smotrom na prostoru bivše Jugoslavije, koja povezuje više umjetnosti računajući arhitekturu, dizajn, slikarstvo, vajarstvo i fotografiju. Kustos ovogodišnje postavke je Iva Leković, a tema je “Udah”.

Dušan Kecman se na ovoj smotri predstavio fotografijom mostarskog mosta, a njegov odlazak podržali su Gradska uprava Banjaluka i kompanija “M:tel”.

“Leteći avionom iznad Mostara teleobjektivom sam napravio fotografiju, isjekao bedem i ostavio samo dvije linije mosta. Odmah sam shvatio da je to Vasilij Kandinski, odnosno njegove dvije paralele iz pravila pojednostavljenih linija o kojima je predavao u Bauhausu daleke 1926. godine”, rekao je Kecman, koji je ispod fotografije ispisao ćiriličnim slovima “Bosna”, šaleći se da je ovaj rad čista Bosna u čistoj Hercegovini. Njegov rad naišao je na mnoštvo pohvala, a o kakvom se posvećenom fotografu radi najbolje govori jedno njegovo sjećanje iz doba kada je foto-objektivom pratio mečeve velikog Marijana Beneša.

“Spremajući se da fotografišem mečeve Marijana Beneša, ja sam čak i sparingovao s njim. To je bila totalna posvećenost. Kada je nokautirao Žiberta Koena, ja sam napravio devet snimaka tog nokauta, a moje kolege, koje su inače gledale meč a ne snimale, podigle su uvis fotoaparat tek kada je Koen bio na podu”, prisjetio se Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana