Кад оду такви као што си ти, вријеме стане на тренутак

Александра Глишић
Кад оду такви као што си ти, вријеме стане на тренутак

Београд - Порукама пуним туге, љубави и жала бројни пријатељи опраштали су се од великана српског глумишта Небојше Глоговца који је преминуо у петак у Београду у 49. години.

Глоговац је прије десетак дана хитно примљен у Институт за онкологију, а већ тада су се појавиле информације да је тешко болестан и да је његово здравствено стање озбиљно. Ипак, вијест о његовој смрти дубоко је потресла све који су га познавали, али и бројну публику одушевљену његовим маестралним улогама које је одиграо у филмовима, ТВ серијама и у позоришту.

Популарна глумица Ивана Михић се за "Глас Српске" присјетила како је упознала Глоговца.

- Један од најбољих глумаца данашњице, изузетан колега и велики професионалац. Била сам присутна када је полагао пријемни на ФДУ и памтим га као већ готовог глумца јер је његов таленат исијавао зрелост глумачку на самом почетку. Огроман губитак за све и у сваком погледу. Мир његовој души - рекла је Михићева.

И глумачка дива Јелица Сретеновић била је потресена смрћу колеге.

- Небојша Глоговац је био један од наших најбољих глумаца. Отишао је у легенду прерано. Његова последња улога у филму "Устав Републике Хрватске" је читава студија глуме. Почивај у миру, драги Небојша - казала је Сретеновићева за наш лист.

Лазар Дубовац, који је са Глоговцем играо у серији "Мој рођак са села", није штедио на емоцијама.

- Кад оду такви као што си ти, време стане на тренутак. Све занеми. Сузе говоре више од речи. Збогом, Глоги. Нека те анђели чувају - рекао је Дубовац.

Глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић такође је емотивно реаговала на тужну вијест.

- Нисам са њим директно сарађивала, али знам од колега да је био диван човјек. По мени, он је био један од пет најбољих српских глумаца. Све нас у позоришту је ова вијест баш погодила јер смо се истински дивили Небојши Глоговцу - казала је Зрнићева.

Глоговац је прву улогу остварио у хит серији "Бољи живот", у којој је играо школског друга Слободана Бобе Попадића. Послије средње школе уписује студије психологије на Филозофском факултету, а након двије године прелази на Факултет драмских уметности у Београду у класи професора Владимира Јевтовића. Са њим су заједно студирали Наташа Нинковић, Војин Ћетковић и Сергеј Трифуновић.

- Не знам шта бих ти рекао што већ не знаш. Једино што бих могао да ти кажем је, да кад дође мој час, волео бих да ме ти сачекаш тамо - написао је Трифуновић.  

Прва се на друштвеној мрежи "Фејсбук" огласила Наташа Нинковић која је са Глоговцем играла у бројним пројектима.

- Заувек у мом срцу! Са анђелима, мили мој... – овим ријечима се глумица опростила од колеге.

"Вуковар, једна прича" је први филм у којем се Глоговац појавио, а играо је лик војника Фадила. Прву главну улогу остварио је у филму "Убиство са предумишљајем", гдје је тумачио лик Богдана. Послије су се ређале улоге у остварењима "До коске", "Буре барута", а велику популарност стекао је у серији "Породично благо", у којој је играо Златка Гавриловића. Запажене улоге је остварио и у филмовима "Муње", "Кад порастем постаћу кенгур", "Небеска удица"...

У Југословенском драмском позоришту играо је у представама "Хамлет", "Разбијени крчаг", "Сумњиво лице", "Хадерсфилд", "Шине", "Како вам драго", "Молијер - још један живот", "Буре барута" и другим. Једна од његових посљедњих улога била је у ТВ серији "Немањићи - Рађање краљевине", гдје је тумачио улогу Вукана, најстаријег сина Стефана Немање. Добитник је и бројних награда, као што су "Златна арена", пет годишњих награда Југословенског драмског позоришта, награда "Зоран Радмиловић", "Милош Жутић", "Ардалион", "Миливоје Живановић", Стеријина награда … Рођен је 30. августа 1969. у Требињу, у породици свештеника Милована и кројачице Милене Глоговац. Био је ожењен и отац је троје дјеце.

Колико је био омиљен међу колегама, најбоље говоре поруке које су писали на друштвеним мрежама. Глумац Стефан Урош Тешић је написао: "Путуј са анђелима", а глумица Вјера Мујовић: "Вечна ти слава!"

Да је отишао један од најбољих глумаца у региону, врхунски умјетник и предводник своје генерације у стваралачким оквирима, казао је и дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић.

- Питао сам се тада шта још може боље да уради тако талентован глумац. Гледао сам га у филму Рајка Грлића "Устав Републике Хрватске" где је маестрално одиграо професора историје. Много ми је тешко. Знао сам да прогнозе нису добре, али сам се надао да је млад и да ће се извући - рекао је Зеленовић.

Књижевник Мошо Одаловић на "Фејсбуку" је написао: "Погледам небо, земљу, па занемим. Небојша Глоговац".

И Тијана М. Чуровић огласила се тим поводом написавши: "Друже, лака ти ноћ! Почивај међу анђелима!", док је Љиљана Благојевић оставила поруку: "И Он бира и у своје рајско насеље позива најбоље! Нека ти је вечна слава, велики глумче и часни човече!"

- Небојша Глоговац је очаравао силином свог талента и несумњиво је био један од најбољих глумаца у Европи. Његов раскошни таленат нас је грејао. Одлазак Небојше Глоговца представља удар на наше посвећење позоришту - изјавио је глумац Воја Брајовић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа Југословенском драмском позоришту поводом смрти Небојше Глоговца, истичући да је овај глумац посједовао упечатљив глумачки израз по коме је био препознатљив и вољен од публике и колега.

- Са жаљењем сам примио тужну вијест о изненадној смрти великог глумца Небојше Глоговца. Искрено саосјећајући у болу који вас је задесио, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа - наведено је у телеграму предсједника Републике Српске.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа Југословенском драмском позоришту поводом смрти глумца Небојше Глоговца, те нагласила да је његовим одласком глумачка професија остала без изузетног умјетника и професионалца.

- Са великом тугом сам примила вијест о прераној смрти глумца Небојше Глоговца. Памтићемо га по великом броју значајних улога, упечатљивој глуми и огромном глумачком таленту - наводи се у телеграму.

Ватрени навијач Црвене звезде

Небојша Глоговац је био велики навијач Црвене звезде па су поводом његове смрти на друштвеним мрежама реаговали навијачи клуба који кажу да ће у знак љубави према глумцу већ на мечу са ЦСКА 13. фебруара спремити транспарент којим ће га испратити у вјечност.

Фудбалски клуб Црвена звезда послао је опроштајну поруку на свом званичном "Твитер" налогу: "Почивај у миру! Твоја Црвена звезда". Прије неколико дана, када је објављено да је Глоговац у тешком стању, Црвена звезда му је пружила подршку сликом навијача са једне од утакмица на којој је истакнут транспарент са чувеним његовим цитатом из филма "Небеска удица" - "Знаш ти како се постаје прави шампион? Тако што изађеш на терен кад је најтеже... и победиш".

Сахрана и  комеморација

Глумац Небојша Глоговац биће сахрањен у понедјељак, 12. фебруара, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Опијело у цркви Светог Николе на Новом гробљу почиње у 14 часова, а претходно ће у 11 сати у Југословенском драмском позоришту бити одржан комеморативни скуп посвећен признатом глумцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана