Izložba posvećena Svetom Savi u Muzeju RS: Važno sačuvati lik najvećeg srpskog svetitelja

Ilijana Božić
Izložba posvećena Svetom Savi u Muzeju RS: Važno sačuvati lik najvećeg srpskog svetitelja

Banjaluka - Povodom obilježavanja 800 godina od uspostavljanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju Republike Srpske otvorena je izložba “Sveti Sava Srpski”, autora dr Andreja Vujnovića.

Riječ je o gostujućoj izložbi Istorijskog muzeja Srbije, u organizaciji Republičkog sekretarijata za vjere Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Izložba pokazuje ambijente u kojima je Sveti Sava živio i stvarao, pojedine spise kao i mali broj ličnih predmeta. Plod višegodišnjeg istraživačkog rada autora nastoji da kroz arhivsku građu što potpunije približi javnosti njegov svjetovni i duhovni put, te da istakne važnost očuvanja lika ovog svjetovnog i duhovnog vođe.

Muzejski savjetnik Istorijskog muzeja Srbije i autor izložbe Andrej Vujnović kazao je da je namjera izložbe predočavanje istorijske ličnosti i duhovne dimenzije djelatnosti Svetog Save kao i recepcija njegovog lika kroz duži period.

 - Zaustavili smo se sa 17 stoljećem, jer se širina njegove djelatnosti nije mogla obuhvatiti na način na koji smo to zamislili. Ono što je sačuvano poslije osam stoljeća su autentični muzejski predmeti koji ulaze u imovinu pokretnih kulturnih dobara koja su nam nedostupna jer se nalaze u Italiji. Mi smo naznačili predmete sa kojima je Sveti Sava imao kontakt - istakao je Vujnović, te naglasio da je veliki značaj ličnosti  srpskog svetitelja za državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i cjelokupnu srpsku istoriju i kulturu.

- Đaci u školi uče o djelu i liku srpskog svetitelja, ali to nije dovoljno. O njemu treba mnogo izučavati, jer nesaglediv je njegov značaj. Upravo u tome se ogleda veličina prosvjetiteljstva i duhovnosti Srba. S tim u vezi Ministarstvo prosvjete i kulture RS potpisalo je memorandum sa Ministarstvom kulture informisanja Srbije o srpskom kulturnom prostoru - rekla je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, koja je svečano otvorila izložbu.

Ona je dodala da je Republički sekretarijat za vjere preuzeo veliki projekat koji podrazumijeva da se za tri godine djelovanja građanima i gostima približi čime Republika Srpska raspolaže kao i na koji način treba promovisati  kulturne i duhovne vrijednosti.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović najzaslužniji je što je ova izložba otvorena i dostupna građanima.

- Ovo je dokaz koliko velike institucije mogu da urade na povezivanju našeg naroda. Nadamo se da ćemo dovesti učenike da pogledaju ovu izložbu jer ona ulazi u suštinsku srž srpskog naroda. Zahvaljujući njoj mogu da shvate šta je Sveti Sava utemeljio u našoj državi - kazao je Davidović i naglasio  da je važno čuvati duhovne i kulturne vrijednosti kako bismo ih u dogledno vrijeme predstavili Evropi.

Značaj i vrijednosti

 

- Naša namjera je da pokušamo naznačiti ono što je Sveti Sava zaista bio i sve ono što je u oblasti književnosti, umjetnosti i prava ostavio srpskom narodu. Vrlo je važno napomenuti da je formirao principe srpske države. Ostavio je Srbima širok put ka nebeskim vrijednostima i poruku da kad rade u koordinatama svog zemaljskog života dobro gledaju, procjenjuju i izaberu ono što je najbolje - rekao Vujnović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana