Izložba crnogorskog umjetnika u Trebinju: Vladimir Jovićević istrajava u realističkom slikarstvu

Izložba crnogorskog umjetnika u Trebinju: Vladimir Jovićević istrajava u realističkom slikarstvu 17.08.2018 15:22 | Glas Srpske

Trebinje - U galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je izložba slika i crteža autora Vladimira Jovićevića, umjetnika iz Crne Gore koji živi u Firenci.

Mladi crnogorski umjetnik trebinjskoj publici predstavio se sa tridesetak portreta i pejzaža rađenih uljem na platnu, odnosno ugljenom i kredom na papiru, u tradiciji danas pomalo zaboravljenog realističkog likovnog izraza.

- Jovićević nas svojim djelima upoznaje sa vještinama koje je sticao u Tivtu, italijanskom Terniju, a posebno na Akademiji umjetnosti u Firenci, gdje se usavršavao u realističkom slikarstvu - rekao je na otvaranju predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.

Jovićević je rekao da se interesovanje za tradicionalno slikarstvo i realistički pristup portretu razvilo još na počecima njegovog umjetničkog razvojnog puta, u slikarskoj školi u Tivtu.

- Znatiželja me je i odvela u Firencu, na jednu od rijetkih akademija koja se još bavi tim načinom slikarstva, a na slikama su ljudi koje srećemo u svakodnevnom životu i koji prisustvom i svojom pričom inspirišu - kazao je Jovićević.

Jovićević je 2013. godine, na kraju studija, nagrađen za najbolju sliku godine.

Mladi crnogorski slikar izlagao je više puta u Firenci i Crnoj Gori, a prvi put je u Trebinju. Izložba će biti otvorena 15 dana.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica