Izazov Mirisa kiše na Balkanu

Marina Hrvaćanin
Izazov Mirisa kiše na Balkanu

Direktor "Balkan filma" Tihomir Stanić kaže da je ovu producentsku kuću na neki način opredijelilo da učestvuje u tom projektu to što je prije nekoliko godina dobila naziv "Balkan film".

- "Miris kiše na Balkanu" je jako popularan roman, igra se i predstava po tom tekstu u Madlenijanumu. Snimanje bi trebalo da počne krajem maja, a u Republici Srpskoj će se snimati polovinom avgusta - rekao je Stanić, dodajući da glumačka podjela još nije završena.

Poslije filma "Turneja", koji je postigao izvanredne rezultate na mnogim međunarodnim festivalima, "Balkan film" je snimio i koprodukcijski omnibus "Neke druge priče".

To je omnibus pet rediteljki iz Slovenije, BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije, koje su ispričale po jednu kratku priču na temu materinstva. Taj film je završen i biće premijerno prikazan na festivalu "Sinema siti" u Novom Sadu. Poslije toga nastavlja put ka festivalima u Veneciji, Montrealu, Puli, Motovunu... 

Film "Neprijatelj", koji je "Balkan film" radio u koprodukciji sa "Biberče prodakšnom" iz Beograda, u fazi je tonske postprodukcije.

Premijera je na jesen i planirana je da bude tamo gdje je film u cjelini snimljen, na vrhu Kozare, na Goloj planini.

- Za potrebe snimanja tog filma izgradili smo put od hotela "Monument" ka Goloj planini, u dužini od pet kilometara. To izletište je sada dostupno svima. Obično postoji predrasuda o tome da filmadžije gde god da dođu ostave iza sebe pustoš. Osnovno opredeljenje "Balkan filma" je da iza nas posle snimanja filma ostane nešto dobro i društveno korisno. Tako je i taj put nešto što će da unapredi i turizam i kvalitet života u tom kraju, ali i da otvori mogućnost za snimanje novih filmova na tome mestu - istakao je Stanić.

Dodao je da film "Neprijatelj" montiran i da je jako zadovoljan kako izgleda.

- Sve to što smo do sada uradili stvorilo je jednu vrstu ugleda koji nas je sada doveo do situacije da imamo nekoliko ponuda za koprodukciju i da možemo da biramo najbolje. Jedan od takvih predloga za saradnju došao je od Ljubiše Samardžića. "Miris kiše na Balkanu" je projekat u koji s ponosom ulazimo. U Trebinju ćemo nastaviti snimanje filma "Granice kiše", po scenariju i u režiji Vlastimira Sudara i Nikole Miovića - naveo je Stanić.

Vlastimir Sudar je reditelj porijeklom iz Sarajeva, koji je u Londonu diplomirao režiju i doktorirao estetiku filma, a Nikola Miović je reditelj iz Podgorice. Film će biti koprodukcija Republike Srpske i Crne Gore. To je zanimljiva priča o svakodnevnom životu na tromeđi Hrvatske, Republike Srpske, BiH i Crne Gore.

Top je bio vreo

- Činjenica da nam se nekako posrećilo i da smo dobro krenuli u filmskoj industriji je omogućila i da dobijemo prava na roman "Top je bio vreo", Vladimira Kecmanovića. U koprodukciji sa "Drina filmom" iz Beograda spremamo se da u režiji Slobodana Skerlića otpočnemo snimanje filma po tom romanu, koji je u velikoj meri uzburkao javnost, a koji svojim literarnim kvalitetima sigurno zaslužuje ekranizaciju - rekao je Tihomir Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana