Iluzije u Muzeju Republike Srpske vidjelo više od 16.000 posjetilaca

Milanka Mitrić
Iluzije u Muzeju Republike Srpske vidjelo više od 16.000 posjetilaca

Banjaluka - Kriva soba, hologram, foto-iluzije, sobe ogledala i kaleidoskop, dio su eksponata koje je Muzej Republike Srpske predstavio publici u okviru postavke “Otključaj svijet iluzije i nauke”. Više od dvadeset eksponata privuklo je preko 16.000 posjetilaca.

Autori izložbe, koja je otvorena 20. aprila, povodom obilježavanja Dana Banjaluke, jesu Ivana Pandžić, kustos arheolog i Sanja Pupac, viši kustos etnomuzikolog. Glavni saradnici na stvaranju su bili scenograf Dragana Purković-Macan i Nikola Zagorac, viši dokumentarista Muzeja RS.

Kustos Muzeja RS Ivana Pandžić smatra da je ova postavka značajna prvenstveno zato što u BiH do sada nije viđena izložba koja je tematski bliska ovoj.

- Mislimo da je naša izložba “razbila” mnoga stereotipna mišljenja koja se vežu za muzeje u BiH. To pokazuju posjete u posljednja četiri mjeseca, jer brojimo više od 16.000 posjetilaca. Ovakva izložba ni tematski ni koncepcijski do sada nije viđena u BiH, tako da smo očekivali povećano interesovanje kako posjetilaca iz Banjaluke, tako i iz cijele zemlje i regiona, a s druge strane smo ipak pozitivno iznenađeni odzivom - istakla je Pandžićeva.

Muzej RS je ovim projektom opravdao status centralne muzejske institucije Republike Srpske, jer je naglasak stavljen prvenstveno na publiku i želje savremenog društva.

- Svi koji dođu da posjete navedenu izložbu budu upućeni da obiđu i stalnu postavku i tematske koje su trenutno izložene, čime ostvarujemo cilj, a to je upoznavanje publike sa našim kulturnim nasljeđem - dodala je Pandžićeva.

Smatra i da je izložba zaista privlačna, jer omogućava posjetiocima da kvalitetno provedu vrijeme sa prijateljima i porodicom.

- Kroz zabavan i zanimljiv sadržaj, pažnja im je okupirana interaktivnim pristupom i uključivanjem u praktičnu primjenu. Vjerujemo da je stavljanje posjetilaca u prvi plan najbolji način privlačenja nove publike, ali i vraćanja one stare - objasnila Pandžićeva.

Kustos Sanja Pupac rekla je da je postignut cilj da posjetiocima poklone novo iskustvo tokom obilaska, jer je ponuđeno nešto drugačije u odnosu na redovnu djelatnost muzeja. 

- Samim tim što je posjeta izložbi oborila sve rekorde ponosni smo na rezultate, a i zato što je svaki eksponat u potpunosti izrađen domaćim snagama. Znamo da su pojedini posjetioci dolazili dva ili tri puta. Najljepši trenutak je veseo i zdrav smijeh koji se čuje, kao i radost koja se osjeća u postavci. To je i bila poenta obilaska muzeja - da uživamo - pojasnila je Pupac.

Kada je riječ o saradnji dva kustosa, jednog arheologa i etnomuzikologa, Pupac je naglasila da je to svima bilo interesantno, te da je moguće da se u budućnosti slična saradnja i ponovi.

- Prilikom perioda realizacije često su nam postavljali pitanje otkud baš jedan arheolog i jedan etnomuzikolog da se pored nauke bave i iluzijom. Kao što se vidi iz priloženog, ideja imamo, planova još više, ali ne smijemo zaboraviti ni našu primarnu djelatnost i djelatnost Muzeja Republike Srpske, a to je da se (ukratko) bavimo istraživanjem, sakupljanjem, obradom, čuvanjem i izlaganjem kulturne baštine. Ali svakako se dobre prakse ne trebaju napuštati - rekla je Pupac.

Planirano je da izložba bude otvorena do 15. oktobra.

Realizacija

Prilikom stvaranja ideje o samom projektu, ona dodaje, da je jedan od najzahtjevnijih elemenata bila upravo finansijska realizacija. Na tom polju su ostvarili saradnju sa različitim institucijama.

- Najzahtjevnija je bila finansijska realizacija. Tu su nam vrata “otključali” Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo nauke i tehnologije RS i grad Banjaluka. Od izuzetne važnosti bile su nam saradnje sa Elektrotehničkim fakultetom i Akademijom umjetnosti. Svakako nama najbitnija činjenica jeste to da smo sve zamišljeno realizovali domaćim snagama - kazala je Pupac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana