Илузије у Музеју Републике Српске видјело више од 16.000 посјетилаца

Миланка Митрић
Илузије у Музеју Републике Српске видјело више од 16.000 посјетилаца

Бањалука - Крива соба, холограм, фото-илузије, собе огледала и калеидоскоп, дио су експоната које је Музеј Републике Српске представио публици у оквиру поставке “Откључај свијет илузије и науке”. Више од двадесет експоната привукло је преко 16.000 посјетилаца.

Аутори изложбе, која је отворена 20. априла, поводом обиљежавања Дана Бањалуке, јесу Ивана Панџић, кустос археолог и Сања Пупац, виши кустос етномузиколог. Главни сарадници на стварању су били сценограф Драгана Пурковић-Мацан и Никола Загорац, виши документариста Музеја РС.

Кустос Музеја РС Ивана Панџић сматра да је ова поставка значајна првенствено зато што у БиХ до сада није виђена изложба која је тематски блиска овој.

- Мислимо да је наша изложба “разбила” многа стереотипна мишљења која се вежу за музеје у БиХ. То показују посјете у посљедња четири мјесеца, јер бројимо више од 16.000 посјетилаца. Оваква изложба ни тематски ни концепцијски до сада није виђена у БиХ, тако да смо очекивали повећано интересовање како посјетилаца из Бањалуке, тако и из цијеле земље и региона, а с друге стране смо ипак позитивно изненађени одзивом - истакла је Панџићева.

Музеј РС је овим пројектом оправдао статус централне музејске институције Републике Српске, јер је нагласак стављен првенствено на публику и жеље савременог друштва.

- Сви који дођу да посјете наведену изложбу буду упућени да обиђу и сталну поставку и тематске које су тренутно изложене, чиме остварујемо циљ, а то је упознавање публике са нашим културним насљеђем - додала је Панџићева.

Сматра и да је изложба заиста привлачна, јер омогућава посјетиоцима да квалитетно проведу вријеме са пријатељима и породицом.

- Кроз забаван и занимљив садржај, пажња им је окупирана интерактивним приступом и укључивањем у практичну примјену. Вјерујемо да је стављање посјетилаца у први план најбољи начин привлачења нове публике, али и враћања оне старе - објаснила Панџићева.

Кустос Сања Пупац рекла је да је постигнут циљ да посјетиоцима поклоне ново искуство током обиласка, јер је понуђено нешто другачије у односу на редовну дјелатност музеја. 

- Самим тим што је посјета изложби оборила све рекорде поносни смо на резултате, а и зато што је сваки експонат у потпуности израђен домаћим снагама. Знамо да су поједини посјетиоци долазили два или три пута. Најљепши тренутак је весео и здрав смијех који се чује, као и радост која се осјећа у поставци. То је и била поента обиласка музеја - да уживамо - појаснила је Пупац.

Када је ријеч о сарадњи два кустоса, једног археолога и етномузиколога, Пупац је нагласила да је то свима било интересантно, те да је могуће да се у будућности слична сарадња и понови.

- Приликом периода реализације често су нам постављали питање откуд баш један археолог и један етномузиколог да се поред науке баве и илузијом. Као што се види из приложеног, идеја имамо, планова још више, али не смијемо заборавити ни нашу примарну дјелатност и дјелатност Музеја Републике Српске, а то је да се (укратко) бавимо истраживањем, сакупљањем, обрадом, чувањем и излагањем културне баштине. Али свакако се добре праксе не требају напуштати - рекла је Пупац.

Планирано је да изложба буде отворена до 15. октобра.

Реализација

Приликом стварања идеје о самом пројекту, она додаје, да је један од најзахтјевнијих елемената била управо финансијска реализација. На том пољу су остварили сарадњу са различитим институцијама.

- Најзахтјевнија је била финансијска реализација. Ту су нам врата “откључали” Министарство просвјете и културе РС, Министарство науке и технологије РС и град Бањалука. Од изузетне важности биле су нам сарадње са Електротехничким факултетом и Академијом умјетности. Свакако нама најбитнија чињеница јесте то да смо све замишљено реализовали домаћим снагама - казала је Пупац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана