Грујичићу награда Пелагићев рунолист

Срна
Грујичићу награда Пелагићев рунолист

Бањалука - Књижевник Ненад Грујичић, прозни писац, есејиста, антологичар, полемичар и културни посленик, пети је добитник награде "Пелагићев рунолист" која се од 2011. године додјељује у Бањалуци.

Грујичић је добио награду "Пелагићев рунолист" за цјелокупно дјело, а жири се руководио чињеницом да овај књижевник нарочито много ради на очувању традиције, српске православне духовности, али и књижевних вриједности не само Крајине, него и читаве Републике Српске, а темељи се на стваралачком трагу и борбености за свој народ попут великана Васе Пелагића и Петра Кочића.


Оно што је особеност овог свестраног ствараоца јесте истрајност на траговима истине и слободе, а на тим путевима је вјерни сљедбеник великана међу које се својим дјелом и активношћу и сам сврстава, наводи се у саопштењу Књижевне заједнице "Васо Пелагић" Бањалука.

О овогодишњој награди је одлучивао жири у саставу Мирко Вуковић, предсједник и чланови - Зоран Радисављевић и Милан Ракуљ.

Награду, која се састоји од умјетничког дјела једног од учесника Ликовног саборовања "Змијање" и грамате, додјељују и Завичајно друштво "Змијање", из Бањалуке.

Награда "Пелагићев рунолист" Ненаду Грујичићу биће уручена средином фебруара у манастиру Гомионица, а вече лауреата биће приређено у Банском двору у Бањалуци.

Грујичић је поводом ове награде изјавио да му је народни трибун Васо Пелагић, попут чудовитог рунолиста што расте на опасним литицама и високим стијенама, остаје узор за сва времена.

"Његова величина је и у томе што га ниједна власт, ни државна ни црквена, није прихватала. Био је опасан за сваки зарђали институционализам и саможиву администрацију. А народ га је обожавао и љубио. То је највише сметало земаљским моћницима чија су прашинаста имена нестала у вихору времена", истакао је Грујичић.

Грујичић је навео да је Васо Пелагић објавио и народу раздијелио невјероватних 250.000 примјерака својих књига.

"Који би се српски писац и делатник данас могао тиме подичити? Његова култна књига жНародни учитељж, објављена 1879. године, до данашњих дана непревазиђена је творевина на Балкану и шире", закључио је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана