Grujičić: Ukazati Unesku da je Hrvatska otela ojkaču i bećarac

Srna
Grujičić: Ukazati Unesku da je Hrvatska otela ojkaču i bećarac

Beograd - Direktor pjesničke institucije “Brankovo kolo” u Sremskim Karlovcima Nenad Grujičić smatra da je obaveza Srbije da ukaže Unesku da je Hrvatska prisvojila ojkaču i bećarac, te da ta dva elementa nominuje na Uneskovu listu.

Grujičić, autor antologije krajiških ojkača, ocijenio je da bi Srbija mogla nominovati fenomen srpskog narodnog rimovanog deseteračkog dvostiha, kao originalnu minijaturnu pesmu, čime bi obuhvatila i ojkaču i bećarac.


On je naveo da je Hrvatska prisvojila ojkanje, bez navođenja srpskog izvora ovog elementa, te podsjetio da srpsko krajiško stanovništvo, koje pjeva ojkaču, danas u ogromnom procentu živit u Srbiji, najvećim dijelom u Vojvodini.

Grujučić je naveo da je Hrvatska upisala i bećarac na reprezentativnu listu Uneska kao samo svoju baštinu, iako se bećarac masovno pjeva u Sremu, Bačkoj i Banatu, pa i kod Srba u Rumuniji i Mađarskoj.

“Na te otimačine nijedna državna institucija Srbije nije javno reagovala”, kaže Grujičić, koji je 2012. godine uspio da u prvi Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije upiše ojkaču uprkos protivljenju takozvanih eksperata, koji u tome ne vide književna i pjesnička svojstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana