Glumcu Radošu Bajiću priznanje za životno djelo

Srna
Glumcu Radošu Bajiću priznanje za životno djelo

Beograd - Ovogodišnja nagrada “Pavle Vuisić” dodijeljena je glumcu Radošu Bajiću. Priznanje je Bajiću pripalo za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije. Nagrada “Pavle Vuisić”, koja se dodjeljuje glumcu za životno djelo, tradicionalno se uručuje u Nišu, na otvaranju “Filmskih susreta”,

 festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. Ova nagrada je ustanovljena 1981. godine i prvobitno je nosila naziv “Slavica”, po prvom domaćem igranom filmu nakon Drugog svjetskog rata. Godine 1993. dodijeljena je bez naziva, a od 1994. godine nosi ime slavnog srpskog glumca Pavla Vuisića.

Radoš Bajić je rođen 24. septembra 1953. godine u selu Medveđa kod Trstenika, gdje je završio osnovnu školu. Srednju muzičku školu završio je u Nišu, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1976. godine. Na početku karijere piše prvo autorsko djelo, monodramu “Led”, koju igra više od 1.000 puta po selima i gradovima Srbije i tadašnje Jugoslavije i sa kojom postiže ogroman uspjeh. “Led” je uvršćen u antologiju srpske monodrame. Ostvario se u više od sto uloga na filmu i televiziji. Sarađivao je sa najznačajnijim filmskim i televizijskim rediteljima kao što su Veljko Bulajić, Živojin Pavlović, Živko Nikolić, Hajrudin Krvavac, Aleksandar Đorđević, Zdravko Šotra, Dragoslav Lazić i Slavoljub Stefanović Ravasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana