Glasovi Banjalučanki sijaju zlatom

Aleksandra Madžar
Glasovi Banjalučanki sijaju zlatom

Kalamata - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" iz Banjaluke osvojio je zlatnu medalju i trijumfovao kao apsolutni pobjednik u kategoriji tradicionalne muzike na Internacionalnom horskom takmičenju "Kalamata Intrantional Chir Competition 2017", koje je u organizaciji Svjetske horske asocijacije INTERKULTUR - Musica Mundi održano u grčkom gradu Kalamata.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, hor "Banjalučanke" nastupio je kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u svom festivalskom i takmičarskom programu okupilo više od 50 horova iz čitavog svijeta.          

- Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskih nastupa na internacionalnoj horskoj sceni, a posebno imajući u vidu činjenicu da je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu, te je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Kalamati predstavljao testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i pripremu pred narednu i veoma zahtjevnu takmičarski sezonu. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima Ženski kamerni hor "Banjalučanke" direktno se kvalifikovao u najviši rang takmičenja Svjetske horske olimpijade, koja će se početkom jula iduće godine održati u Južnoafričkoj Republici, a na kojoj bi hor trebalo da brani olimpijsko zlato osvojeno na prethodnoj Olimpijadi u Sočiju - ponosan je Matović.

Sve horove je ocjenjivao internacionalni stručni žiri, sačinjen od uglednih svjetskih eksperata za horsku muziku iz Danske, Italije, Njemačke i Grčke.

U prethodnih deset godina hor "Banjalučanke" je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji, osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu (Anton Bruckner Competition), Malti (Malta Choir Competition), Amsterdamu (Cante Amsterdam), Veneciji (Vene in Musica Competition), Budimpešti (Budapest Choir Competition), Barseloni (Cant al Mar Competition), Magdeburgu (Grand Prix of Nations), dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Najveće uspjehe u istoriji hora predstavlja osvajanje olimpijskog zlata na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi, te osvajanje zlatne medlje na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Sočiju.

Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor "Banjalučanke" je uvršćen na zvaničnu rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije INTERKULTUR - Musica Mundi (TOP 50 CHAMBER CHOIRS & VOCAL ENSEMBLES).

Učešće Ženskog kamernog hora "Banjalučanke" na takmičenju u Kalamati realizovano je zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumijevanju Kabineta predsjednika RS i grada Banjaluke.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana