Филмски пројекат Градског позоришта Јазавац: Екскурзија осликава дјечије проблеме

Данко Кузмановић
Филмски пројекат Градског позоришта Јазавац: Екскурзија осликава дјечије проблеме

Бањалука - Играни филм "Екскурзија", по сценарију Ђорђа Блажића и у режији Бориса Андрејевића, а у продукцији Градског позоришта "Јазавац", премијерно ће бити приказан у "Синеплексу Палас" у четвртак, 13. децембра, у 18 часова.

Глумица Градског позоришта "Јазавац" Драгана Марић, која је члан екипе овог филма, рекла је да је идеја за филм дошла из потребе да Студио "Јазавац" младим глумцима пружи нешто више.

- Моја улога у овоме је улога продуцента и организатора и такође сам један од ментора. Идеја је настала из тога што смо хтјели да пружимо нешто више члановима Студија "Јазавац",  ослушкујући њихове потребе, њихову жељу да се задрже у "Јазавцу". Хтјели смо нешто да мијењамо да не буде само глума на сцени. Некада је тешко када направимо представу да они у складу са својим школским обавезама буду у могућности стално да играју када се укаже за тим потреба. Тако да смо дошли на идеју да снимимо прије свега пар сцена, које бисмо некако уклопили, а од свега тога је испао филм, на наше задовољство - рекла је Марићева. 

Како је навела, највеће заслуге су припале редитељу и студенту четврте године режије на Академији умјетности у Бањалуци Борису Андрејевићу, али и ментору и идејном творцу филма Владимиру Ђорђевићу.

- Овај пројекат који вам представљамо је 37-минутни филм о учесницима Студија "Јазавац". Тема филма је везана за социјално стање неких учесника у смислу да се води око тих проблема да ли ће се ићи на екскурзију или не. Матијас, који је предводник радње, показује како се носи с тим проблемом -  казао је Андрејевић.

Продукцијски је било веома захтјевно снимити овај филм, прије свега због малог буџета.

- Буџет филма је био јако мали. Довијали смо се на разне начине. Имали смо подршку блиских људи и снимали смо у становима чланова студија, али опет за неке ствари су нам помогли "Витинка", "Мања", роштиљница "Обеликс", град Бањалука и "Приједорчанка" - објаснила је Марићева.

Поред малог буџета, продукцијска екипа се сусретала и са бројним другим проблемима.

- Наша продукцијска екипа броји неколико људи и 17 глумаца. Имали смо неколико помоћника на сету, али то је то, веома мала екипа. Највећи изазови на снимању су били ти што у одређеним сценама које смо снимали вани нисмо били у могућности да затворимо улице. Онда се то снимање одужи, јер Марфијев закон није био на нашој страни - објаснио је Андрејевић. 

Један од главних актера филма Матијас Малић нагласио је да није био проблем да уклопе снимање филма са школским обавезама.

- Снимање није било толико напорно. Нека снимања су трајала по девет или десет сати, али смо успијевали да то уклопимо у своје школске обавезе. Некада смо изостајали, али то је било ријетко. Било је веома забавно радити с овим људима. Играм сиромашног дјечака који нема пара да оде на екскурзију, али му његов разред помаже да се то промијени - додао је Малић.

Ријеч сценаристе

Тема филма су, како каже сценариста Ђорђе Блажић, дјечији односи и проблеми.

- Битно је нагласити да се читава прича и сценарио базирају на импровизацији чланова "Јазавца". Борис и ја смо дошли на пола пута када је Владимир већ с њима радио многе импровизације. Наш задатак је био да то уоквиримо у једну причу. То је био поприличан изазов јер имамо 17 ликова. Тематика у филму су дјечији односи и проблеми који се одраслима чине смијешни, али су њима највећи, као на примјер ко ће с ким да сједи у аутобусу и слично - рекао је Блажић.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана