Film forum Banjaluka: Potrebno poboljšanje uslova za razvoj filmske produkcije

Agencije
Film forum Banjaluka: Potrebno poboljšanje uslova za razvoj filmske produkcije

Banjaluka - Dvodnevna konferencija “Film forum Banjaluka” posvećena razvoju filmske industrije u Bosni i Hercegovini, kao i njenih ekonomskih i turističkih potencijala, održana je u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Ovaj jedinstveni događaj, kojem je namjera bila da prikaže mogućnosti, potencijal i probleme u razvoju filmske industrije, ugostio je afirmisane filmske profesionalce iz regiona koji su ostvarili međunarodne karijere, a sastojao se od pet panela i tri radionice sa studentima.

Producent u “Vizart filmu” Zoran Galić istakao je da je “Film forum Banjaluka” pokrenut s ciljem sticanja novih iskustava i poboljšanja uslova za filmske radnike i filmsku produkciju kod nas.

- Posljednjih dvadeset godina svjedoci smo velikih promjena u načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi i ovom konferencijom želim da to iskustvo novog pristupa predstavimo filmskim autorima i producentima iz Banjaluke i BiH. Vjerujem da će nova poznanstva proizvesti nove koprodukcije i da ćemo kroz “Film forum Banjaluka” pokrenuti ovu važnu granu kreativne industrije - rekao je Galić.

Tokom dva dana foruma, paralelno sa panelima, održane su i radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga.

Konferenciju “Film forum Banjaluka” organizovali su produkcijska kuća “Vizart film” i desk “Kreativna Evropa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana