Филм “Универзитет катастрофе” међу 12 одабраних

Миланка Митрић
Филм “Универзитет катастрофе” међу 12 одабраних

Бањалука - Шта може умјетност да учини у овом новом добу непредвидиве катастрофе?

Какав је данас однос између катастрофе и жеље? Ово је дио текста представљеног у филму “Универзитет катастрофе” Далибора Даниловића из Бањалуке. Кратки документарни филм у продукцији Музеја савремене умјетности Републике Српске ушао је у ужи избор за награду међу 12 одабраних финалиста на фестивалу “Museums in Short 2018”. Филм је редитељско остварење Далибора Даниловића које је номиновано за главну награду у категорији причања приче (storytelling). Рађен је током 2017. године и прати учешће умјетника Раденка Милака и представљање Павиљона Босне и Херцеговине на 57. Венецијанском бијеналу. Филм описује процес припреме изложбеног пројекта “Универзитет катастрофе”, чији је организатор био Музеј савремене уметности Републике Српске.

Чланови жирија, који чини међународна група музејских професионалаца, али и медијских и видео стручњака, одабрали су 12 финалиста. Филмови на такмичењу су подијељени у три категорије: промотивне (трејлери о музеју, изложби или догађају), изложбене (кратки снимци намијењени за трајну или привремену изложбу) и оне који причају причу (кратки снимци, фиктивни документарни филмови, анимације и интервјуи).

На пето издање фестивала “Museums in Short 2018” најбољих кратких филмова о музејима пријавило се 49 музеја из 20 европских земаља. Музеј Ван Гога из Амстердама (Холандија), Ден Гамбле Бај из Архуса (Данска), Тирпиц из Тирпицвеја Блаванда (Данска), Центар дел Карма из Валенсије (Шпанија), Музеј луткарства из Љубљане (Словенија), Рига мотор музеј (Летонија), Фондација Ферара Арте из Фераре (Италија), Дијахроник музеј из Ларисе (Грчка), Археолошки музеј Кирта из Китере (Грчка), Музеј цивилизације Европе и Медитерана из Марсеља (Француска) и Халвил музеј из Стокхолма (Шведска) су финалисти ове категорије поред Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Међународна музејска награда “Museum in Short” покренута је 2012. године са циљем повећања свијести јавности о улози музеја у иновативној видео-продукцији. Награду додјељује Форум словенских култура у сарадњи с Европском музејском академијом, Музејем индустрије и рада из Бреше и Музејском фондацијом Бреше, уз спонзорство општине Пиран и Асоцијације културних удружења Пиран.

Награда публике

Осим награда у главним категоријама, свих 12 финалиста се такмичи и за награду публике.

Свих 12 кратких филмова из Данске, Шведске, Шпаније, Италије, Летоније, Грчке, Босне и Херцеговине и Словеније биће приказано на друштвеним мрежама и веб-страници Museum in Short. На страници ће бити отворена и платформа за гласање публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана