Фестивал монодраме младог глумца: Прилика да свако остави свој траг

Данко Кузмановић
Фестивал монодраме младог глумца: Прилика да свако остави свој траг

Бањалука - Фестивал монодраме младог глумца, као интегрални дио најзначајније културне манифестације у Републици Српској, Театар феста "Петар Кочић", одржаће се по други пут од 5. до 10. јуна у Народном позоришту Републике Српске. Мото овогодишњег фестивала је "... да свако остави свој траг".

Од осамнаест представа одабрано је шест, на основу њиховог квалитета, како је рекла глумица и селектор доц. др Љиљана Чекић.

- Међу пријављеним представама било је веома различитих и по естетици, али и по квалитету. Највећа дистинкција се уочава у промишљању театара на основу глумачке школе из које долазе. Иако у генези нашег образовања лако закључујемо да све глумачке школе излазе испод једног шињела, године рада и стварање одређене особености средине која развија младе таленте и од њих клеше глумачке индивидуе генерисали су аутентичан сценски рукопис - казала је Чекићева.

На основу услова предвиђених Правилником Фестивала монодраме младог глумца, који се одржава у оквиру Театар феста "Петар Кочић 2018", изабране су представе које су се својим умјетничким квалитетима издвојиле од осталих. За најбољу представу фестивала равноправно ће се такмичити: "Место предговора" Саве Шумановића, у извођењу Михајла Јовановића из Београда, "Да сам ја позориште (спалила бих се)" по избору текстова више писаца, у извођењу Ене Радовановић из Бањалуке, "Настасја Филиповна" по роману "Идиот" Фјодора Михајловича Достојевског, у извођењу Анђелије Рондовић, из Колашина и Цетиња, "На дан свођења рачуна", према поезији Јелисавете Багрјане и Радета Драинца, у извођењу Марије Ђајић из Требиња, "Лед" Радоша Бајића, у извођењу Богдана Милојевића из Крагујевца и "Ко је то?", ауторски пројекат Марка Вукосава из Бањалуке.

Упркос младости и неискуству, примијетила је велику дозу одважности код ових младих глумаца.

- Свака животна доб, на сцени, али и током цијелог људског постојања, има своје предности и своје недостатке. Највећа предност младости су полет и енергија, срчаност и жеља да се уради много, понекад и више него што то објективне могућности дозвољавају, оне изнутра, али и оне споља. И управо то занемаривање лимита, непристајање на компромисе и осредњост, неподилажење никоме и ничему, представља главно обиљежје сваке младости, па тако и ове позоришне - рекла је Чекићева.

Задивљујућа храброст младих

Задивљујуће је гледати са којом храброшћу или дрскошћу млади умјетници, с невеликим сценским искуством, улазе у позоришне пројекте за које многи старији немају и никада неће имати одважности. За младе глумце не постоји Олимп на који нису спремни да се попну. Или како рече највећи од највећих: "Бити спреман, то је све." А они су били спремни на рударски рад и пењање на највише литерарне Олимпе. Многи су се и попели, истакла је Чекићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана