“Evropska noć muzeja”: Kulturni spektakl za sve generacije

Danko Kuzmanović
“Evropska noć muzeja”: Kulturni spektakl za sve generacije

Banjaluka - Muzeji iz Banjaluke, Trebinja i Bijeljine dali su doprinos obilježavanju Evropske noći muzeja, raznovrsnim programom. Ova tradicija u Republici Srpskoj traje već više od deset godina.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u “Noći muzeja” je priredio bogat program za sve generacije, a u fokusu je bila izložba “Punktumi”, kojom se obilježava i Evropska godina kulturnog nasljeđa. Za manifestaciju je izabrano 100, od više od 360 djela iz Zbirke inostrane umjetnosti Muzeja, od 80 autora iz 17 evropskih zemalja.

Organizovano je i takozvano “glasačko mjesto”, gdje će se publika moći izjasniti šta treba mijenjati u kulturnim sadržajima grada.

Na platou ispred zgrade Muzeja je organizovan muzički program, koji podrazumijeva nastup dječijeg hora “MaMa Vox ”, banjalučkog di-džeja Saše Đorđevića, te grupe “Nipplepeople”.

I Muzej Republike Srpske se pridružio “Noći muzeja” organizujući tematsku izložbu pod nazivom “Priča o vinu”.

Direktor Muzeja Miladin Savić rekao je da je ova manifestacija po mnogo čemu posebna, jer je mnogo pozitivna, a kreativni tim koji je osmislio ovu izložbu napravio je sjajnu atmosferu i dobar kulturni program sa dječijim radionicama.

Koordinator manifestacije i autor izložbe Nataša Kovačević rekla je da je manifestacija “Noć muzeja” zabavno-edukativnog karaktera i da je Muzej odlučio da organizuje popularističku izložbu - da građanima pokloni “lijepu priču”.

- Na ovaj način smo željeli da promovišemo vinski turizam, koji je kod nas malo zastupljen i nedovoljno razvijen i ovo je prilika da ga promovišemo kao dio kulturnog i uopšte turizma Srpske, navela je Kovačevićeva.

Muzej Semberije u Bijeljini priredio je kulturni spektakl za sve generacije i u “Noći muzeja” okupio više od hiljadu posjetilaca u najstarijem civilnom zdanju u gradu.

Veče je počelo otvaranjem radionice za djecu pod nazivom “Ispod krošnje baobaba” na kojoj je u pravljenju maski i oslikavanju pećina učestvovalo više od stotinu mališana.

Održan je koncert učenika Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković”, kao i dječijeg i velikog hora “Srbadija”.

Publika je imala priliku da uživa u izložbi fotografija Vere Radošević koje su nastale tokom njenog dvogodišnjeg boravka u Angoli, gdje je volonterski radila u sirotištima.

Brojni posjetioci su uživali u raznovrsnom kulturnom programu i u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Direktor Muzeja Ivana Grujić rekla je da je ovogodišnja tema manifestacije tehnološke i međuinstitucionalne hiperpovezanosti.

U okviru manifestacije otvorena je izložba “Sudar kultura - mjesta susretanja”, autora profesora Martine i Borisa Kavura sa Univerziteta u Kopru iz Slovenije. Oni su govorili o uticaju i posebnim vezama praistorijskih zajednica keltske kulture i sredozemnih civilizacija.

U zabavnom dijelu programa u dvorištu Muzeja je nastupila trebinjski rok sastav “Krugovi u žitu”.

Hiperpovezani muzeji

Tema ovogodišnje “Noći muzeja” “Hiperpovezani muzeji: novi pristupi, nova publika”. Pojam hiperpovezanosti nastao je 2001. godine, a označava mnogostruke oblike komunikacije, preko mobilne telefonije i brojnih mogućnosti koje pruža Internet, a među kojima su popularne razne društvene mreže. Predložena tema potiče muzeje da u središte pažnje stave ovu složenost međusobnih veza, od onih najnovijih, koje zavise o novim tehnološkim mogućnostima, omogućavaju globalnu povezanost i koje tek otkrivamo, pa do onih ostvarenih na “tradicionalne” načine u lokalnoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana