Ena Mitrovska iz Art kluba Prostor za Glas Srpske: Kroov fest ujedinio sve vrste umjetnosti

Nataša Lazukić
Ena Mitrovska iz Art kluba Prostor za Glas Srpske: Kroov fest ujedinio sve vrste umjetnosti

Banjaluka - Članovi Art kluba "Prostor" trude se već dvije godine da obogate kulturnu scenu grada na Vrbasu. Njihove ideje u vezi sa "Kroov" festivalom su prepoznate, a "krov koji život znači" će im ustupiti svoj prostor za realizaciju festivala koji će trajati od 7. maja do 15. juna.

Prvo održavanje "Krov festa" bilo je volonterskog karaktera, na krovu Narodne i univerzitetske biblioteke u Banjaluci. Ove godine festival se transformisao u "Kroov", poprimio mnogo šire dimenzije i biće održan na krovu Narodnog pozorišta RS.

- Kroz dvije godine smo uspjeli da ujedinimo sve vrste umjetnosti i time zainteresujemo veliki broj mladih za stvaralački rad. "Kroov" je bio projekat na engleskom jeziku, što znači zajednica, a mi smo tu zajednicu stvorili u našem gradu i pružili mogućnost za promociju svih vidova savremenog stvaralaštva - rekla je Ena Mitrovska iz Art kluba "Prostor" koja je zadužena za organizaciju festivala.

Zamišljeno je da se festival sastoji od tri modula koji će biti ispunjeni radionicama za djecu i odrasle.

- Cilj prve radionice će biti ručno rađen namještaj koji će se moći iskoristiti za taj krov i u narednom periodu. Na radionici arhitekture će učestvovati studenti arhitekture sa Aleksandrom Crnobrnjom - rekla je Mitrovska.

Radionicu "Bajkanja" će voditi Karmela Špoljarić, spisateljica iz Zagreba, a finalne ilustracije će ovjekovječiti Nataša Konjević.

- Karmela će učesnike provesti kroz istoriju, mitove i legende o samom gradu gdje se nalazi, s tim da će ona ovaj put ugraditi i motiv sna. Kao finalni proizvod će biti objavljena publikacija sa svim ilustracijama - istakla je Mitrovska.

Radionice za najmlađe od sedam do 12 godina će voditi Aleksandar Saša Škorić koja radi maske i kostime.  Muzičku čaroliju za djecu u vidu radionice vodiće Mirsada Zećo iz Sarajeva koja se bavi terapeutskim zvukom i svira nekoliko instrumenata.

- Bila je namjera da se naš "Kroov" festival održi kad i "Teatar fest" kako bismo iskoristili čitav prostor Narodnog pozorišta RS. Radujemo se što će ova zgrada biti vesela i šarena u tom festivalskom periodu i svima na raspolaganju - kazala je Mitrovska.

Umjetnička komuna

U mnogim zemljama svijeta djeluju posebne umjetničke komune koje okupljaju afirmisane i neafirmisane umjetnike. Takva zajednica djeluje i na području grada na Vrbasu, poznata pod imenom Art klub "Prostor" i zaslužna za pojavu "Kroov" festivala.

- Iako postojimo dvije godine kao neformalna grupa, saradnja sa Ambasadom Švajcarske je prvi ozbiljniji projekat i oni su nas podržali, kao i Gradska uprava grada Banjaluka - rekla je Mitrovska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana