Двије деценије театра сјенки у Бањалуци

Миланка Митрић
Двије деценије театра сјенки у Бањалуци

Бањалука - Свечано извођење представе "Тужни принц" Дјечијег позоришта Републике Српске биће 30. априла у 19 часова, када ће представа прославити 20. рођендан. Ова, најдуговјечнија представа у Републици Српској, извођена је на позоришним сценама широм свијета, рађена је према лирској бајци директора ДПРС Предрага Бјелошевића, а режирала је Бисерка Колевска.

Обиљежавање овог јубилеја биће употпуњено свечаним извођењем представе и прикладним обраћањем званичника Републике Српске.

О великом значају ове представе говорио је аутор Предраг Бјелошевић, директор ДПРС.

- Мислим да ријетко која представа умјетничког типа остане на сцени толико година. Ми знамо да народ највише воли чисту забаву, а ово је чиста естетика. Ја ћу вас подсјетити да је ова представа освојила прву награду на фестивалу ђечијих позоришта у Котору. Куриозитет јесте био у томе што смо се звали Крајишко ђечије позориште, а ниједан глумац није имао академију. То је још веће чудо. Напросто, та једна изузетно талентована екипа младих људи, глумаца који су и након 20 година скоро сви, наравно, овђе у позоришту, сада су професионалци, сви имају завршену академију - казао је Бјелошевић.

Послије награде у Котору, селектор "Битефа" господин Ћирилов уврстио је ову представу међу десет најбољих европских представа.

- Након играња у Котору, мене је лично позвао господин Ћирилов, да ми он лично саопшти ту вијест да је "Тужни принц" уврштен на 32. "Битеф", међу десет најбољих европских представа. Послије тога одлази у Бугарску и осваја двије награде. Већ 1999. национална телевизија Бугарске снима филм "Тужни принц" с нашим глумцима. Ми одлазимо у Лондон, затим у Москву, гђе играмо на сто година прославе Сергеја Обрасцова, највећег имена у луткарству, од којег су и Американци учили. Представа је имала и безброј дивних успјеха: Перуђа у Италији, од педесет театара свијета освојила је гран при, послије тога турнеја, неке већ 2001. године у пет градова Италије. У Солуну играмо на "Конгресу коегзистенције балканских народа кроз умјетност". Играли смо у Омску, добили смо специјалну награду послије петнаест година трајања представе. Онда су нас у Турску позвали, и тамо смо одиграли четири представе у Измиру - рекао је Бјелошевић.

С обзиром на овај јубилеј, "Поште Српске" виђеле су потребу да тим поводом издају пригодну поштанску марку "20 година представе 'Тужни принц'".

 - Свака поштанска марка коју "Поште Српске" издају је као мали амбасадор, јер она путем филателиста, писама и пакета обиђе цијели свијет - истакла је Јасминка Кривокућа, директор "Пошта Српске".

Поштанска марка

Ванредно издање поштанске марке, номиналне вриједности 0,90 КМ, у тиражу од 10.000 комада, биће издато уз пригодни ФДЦ коверат у тиражу од 300 комада. Марка ће бити пуштена у продају 30. априла. Аутор овог издања је Небојша Ђумић, графички дизајнер "Пошта Српске". Мотиви на маркама су сегменти из представе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана