Dušan Kovačević od danas i u “Laguninom” izdanju

Danko Kuzmanović
Dušan Kovačević od danas i u “Laguninom” izdanju

Beograd - Dušan Kovačević, dramski pisac, romansijer, scenarista i reditelj, i zasigurno najveći savremeni dramski pisac u regionu, ovih dana je “ukoričen” u izdanju beogradske “Lagune” u vidu prvog toma njegovih izabranih djela.

Prvi tom obuhvata četiri drame: “Maratonci trče počasni krug”, “Radovan  Treći”, “Svemirski zmaj” i “Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću”.

Dušan Kovačević je u saradnji sa urednikom Dejanom Mihailovićem odabrao drame koje će biti raspoređene u čak šest tomova.

Njegova dramska djela mnogi pamte po humoru svake vrste, a najviše se ističu crni humor i groteska. Likovi su nerijetko spoj lijepog i ružnog. Nose u sebi primitivizam i često neočekivanu najfiniju plemenitost. Slika su tradicionalnog i skorojevićkog društva, koje doživljavamo kao prepoznatljivo. U njegovim djelima brišu se jasne žanrovske granice i prepliću komedija karaktera, komedija naravi, farsa i drama u užem smislu.

U svom opusu ima 21 dramsko djelo, 15 filmskih i televizijskih scenarija i tri knjige. Režirao je pozorišne predstave i filmove. Njegove drame izvođene su u više od 150 inostranih pozorišta, među kojima su i pozorišta u Njujorku i Londonu. Jedini je dramski pisac čije su dvije drame, koje su potom postale kultne, igrane u jednoj godini, i to kada je bio student na trećoj godini Akademije za pozorište i film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana