Душан Ковачевић од данас и у “Лагунином” издању

Данко Кузмановић
Душан Ковачевић од данас и у “Лагунином” издању

Београд - Душан Ковачевић, драмски писац, романсијер, сценариста и редитељ, и засигурно највећи савремени драмски писац у региону, ових дана је “укоричен” у издању београдске “Лагуне” у виду првог тома његових изабраних дјела.

Први том обухвата четири драме: “Маратонци трче почасни круг”, “Радован  Трећи”, “Свемирски змај” и “Шта је то у људском бићу што га тера према пићу”.

Душан Ковачевић је у сарадњи са уредником Дејаном Михаиловићем одабрао драме које ће бити распоређене у чак шест томова.

Његова драмска дјела многи памте по хумору сваке врсте, а највише се истичу црни хумор и гротеска. Ликови су неријетко спој лијепог и ружног. Носе у себи примитивизам и често неочекивану најфинију племенитост. Слика су традиционалног и скоројевићког друштва, које доживљавамо као препознатљиво. У његовим дјелима бришу се јасне жанровске границе и преплићу комедија карактера, комедија нарави, фарса и драма у ужем смислу.

У свом опусу има 21 драмско дјело, 15 филмских и телевизијских сценарија и три књиге. Режирао је позоришне представе и филмове. Његове драме извођене су у више од 150 иностраних позоришта, међу којима су и позоришта у Њујорку и Лондону. Једини је драмски писац чије су двије драме, које су потом постале култне, игране у једној години, и то када је био студент на трећој години Академије за позориште и филм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана