Dodijeljena priznanja Ranku Risojeviću i Miljani Orašanin

Snežana Tasić
Dodijeljena priznanja Ranku Risojeviću i Miljani Orašanin

Oštra Luka - Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar uručio je ovogodišnjim dobitnicima nagrade “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” u okviru 43. međunarodnih književnih susreta “Šušnjar 2018” u Oštroj Luci.

Dobitnik književne nagrade “Šušnjar” je Ranko Risojević za cjelokupno pjesničko, prozno i esejističko djelo. On je preuzimajući ovo značajno književno priznanje istakao da je nagrada “Šušnjar” značajna po nazivu i po razlogu zbog kojeg je cijela manifestacija osnovana.

- Ja sam, inače, član asocijacije koja se zove “Jasenovac - Donja Gradina” koja se bavi tim stratištima na jedan nov način, a Šušnjar je jedno od tih stratišta i mislim da je vrlo značajno i na ovaj način, kulturom, da skrećemo pažnju na njega, posebno zato što je ono zanemareno - kazao je Risojević.

On je dodao da mu je značajno i to da se na ovaj način i na njegovo djelo skreće pažnja, te da je vrijedno čitanja i propitivanja.

Tradicionalno, dodijeljena je i nagrada “Slovo Podgrmeča” koja je ove godine pripala Miljani Orašanin za zbirku pjesama “Kaže s Ružice”.

- Ovo je knjiga o mom zavičaju, Mokrom kod Pala, i ova nagrada kao da zatvara taj krug o zavičaju i pogotovo što mi svi u sebi nosimo zavičaj čitavog života - istakla je Orašaninova.

Miljana Orašanin, rođena u Sokocu 1997. godine, student je Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci. Zbirka pjesama “Kaže s Ružice” je njena prva knjiga, a “Slovo Podgrmeča” prva nagrada.

Žiri za dodjelu književnih nagrada u okviru manifestacije “Šušnjar 2018” činili su Mihajlo Orlović, Boro Kapetanović i Zlatko Jurić.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar je pozdravljajući prisutne na književnoj večeri istakao da su ovi susreti jedna od rijetkih manifestacija koja njeguje i podstiče zavičajne vrijednosti u književno-umjetničkom stvaralaštvu.

- Ovaj jedinstven poetski pomen u znak sjećanja na 5.500 žrtava ustaškog zločina nad Srbima i Jevrejima predstavlja najdostojanstveniji način sjećanja na žrtve koje su na svirep način umorene samo zato što su pripadale drugom narodu - kazao je Stanar.

On je dodao da, pored toga, ova manifestacija nosi i jedan izuzetan kulturni kvalitet i da je to prepoznato, kako kod književnika, tako i mještana Oštre Luke.

Na ovogodišnjoj književnoj manifestaciji “Šušnjar” učestvovali su Boro Kapetanović, Bećir Vuković, Vera Horvat, Gojko Mandić, Dragana Kragulj, Drago Vrućinić, Zdravko Kecman, Zlatko Jurić, Mihajlo Orlović, Nataša Vrućinić, Nedeljko Babić, Risto Vasilevski, Sreten Vidaković, Sreten Vujković, Željko Galonja i Živojin Rakočević.

Kao gosti “Šušnjara 2018” učestvovali su i zavičajni pisci, članovi Srpskog kulturnog društva “Petar Kočić” iz Kranja.

Organizator Međunarodnih književnih susreta “Šušnjar” je opština Oštra Luka, a pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

O nagradi

Književne nagrade “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” dodjeljuju se u okviru obilježavanja sjećanja na 5.500 ubijenih Srba, Roma i Jevreja u Drugom svjetskom ratu na Ilindan, 2. avgusta 1941. godine, u selu Kruhari u opštini Sanski Most.

Nagrada “Šušnjar” je prestižna nagrada za najbolju pjesničku knjigu. Dodjeljuje se afirmisanom piscu koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika, njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost, te podstiče plemenita i patriotska osjećanja. Nagrada “Slovo Podgrmeča” dodjeljuje se mlađem piscu koji stvara na srpskom jeziku i u duhu srpske književne tradicije, njeguje kulturno nasljeđe zavičaja i razvija svijest o srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana