Додијељена признања Ранку Рисојевићу и Миљани Орашанин

Снежана Тасић
Додијељена признања Ранку Рисојевићу и Миљани Орашанин

Оштра Лука - Начелник општине Оштра Лука Драган Станар уручио је овогодишњим добитницима награде “Шушњар” и “Слово Подгрмеча” у оквиру 43. међународних књижевних сусрета “Шушњар 2018” у Оштрој Луци.

Добитник књижевне награде “Шушњар” је Ранко Рисојевић за цјелокупно пјесничко, прозно и есејистичко дјело. Он је преузимајући ово значајно књижевно признање истакао да је награда “Шушњар” значајна по називу и по разлогу због којег је цијела манифестација основана.

- Ја сам, иначе, члан асоцијације која се зове “Јасеновац - Доња Градина” која се бави тим стратиштима на један нов начин, а Шушњар је једно од тих стратишта и мислим да је врло значајно и на овај начин, културом, да скрећемо пажњу на њега, посебно зато што је оно занемарено - казао је Рисојевић.

Он је додао да му је значајно и то да се на овај начин и на његово дјело скреће пажња, те да је вриједно читања и пропитивања.

Традиционално, додијељена је и награда “Слово Подгрмеча” која је ове године припала Миљани Орашанин за збирку пјесама “Каже с Ружице”.

- Ово је књига о мом завичају, Мокром код Пала, и ова награда као да затвара тај круг о завичају и поготово што ми сви у себи носимо завичај читавог живота - истакла је Орашанинова.

Миљана Орашанин, рођена у Сокоцу 1997. године, студент је Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци. Збирка пјесама “Каже с Ружице” је њена прва књига, а “Слово Подгрмеча” прва награда.

Жири за додјелу књижевних награда у оквиру манифестације “Шушњар 2018” чинили су Михајло Орловић, Боро Капетановић и Златко Јурић.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар је поздрављајући присутне на књижевној вечери истакао да су ови сусрети једна од ријетких манифестација која његује и подстиче завичајне вриједности у књижевно-умјетничком стваралаштву.

- Овај јединствен поетски помен у знак сјећања на 5.500 жртава усташког злочина над Србима и Јеврејима представља најдостојанственији начин сјећања на жртве које су на свиреп начин уморене само зато што су припадале другом народу - казао је Станар.

Он је додао да, поред тога, ова манифестација носи и један изузетан културни квалитет и да је то препознато, како код књижевника, тако и мјештана Оштре Луке.

На овогодишњој књижевној манифестацији “Шушњар” учествовали су Боро Капетановић, Бећир Вуковић, Вера Хорват, Гојко Мандић, Драгана Крагуљ, Драго Врућинић, Здравко Кецман, Златко Јурић, Михајло Орловић, Наташа Врућинић, Недељко Бабић, Ристо Василевски, Сретен Видаковић, Сретен Вујковић, Жељко Галоња и Живојин Ракочевић.

Као гости “Шушњара 2018” учествовали су и завичајни писци, чланови Српског културног друштва “Петар Кочић” из Крања.

Организатор Међународних књижевних сусрета “Шушњар” је општина Оштра Лука, а покровитељ овогодишње манифестације је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

О награди

Књижевне награде “Шушњар” и “Слово Подгрмеча” додјељују се у оквиру обиљежавања сјећања на 5.500 убијених Срба, Рома и Јевреја у Другом свјетском рату на Илиндан, 2. августа 1941. године, у селу Крухари у општини Сански Мост.

Награда “Шушњар” је престижна награда за најбољу пјесничку књигу. Додјељује се афирмисаном писцу који ствара у духу српске књижевне традиције и језика, његује културно насљеђе и српску духовност, те подстиче племенита и патриотска осјећања. Награда “Слово Подгрмеча” додјељује се млађем писцу који ствара на српском језику и у духу српске књижевне традиције, његује културно насљеђе завичаја и развија свијест о српском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана