Дјела 24 умјетника пред требињском публиком

Ратомир Мијановић
Дјела 24 умјетника пред требињском публиком

Требиње - Дио умјетничких дјела из колекције “Галерије ’73” представљен је публици у Требињу, на изложби која је отворена у Музеју Херцеговине. Ова поставка “Колекција Галерије ’73” приређена је да би била представљена требињској публици, поводом 45 година од оснивања једног од најзначајнијих изложбених простора града Београда.

 На отварању изложбе присутнима су се обратили директор “Галерије ’73” Мирела Пудар, као и директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић. Овај догађај свечано је отворио Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности у Требињу.

 

Директор “Галерије ’73” Мирела Пудар објаснила је да је изложба у Требињу, као прво регионално представљање умјетничког фундуса ове галерије, својеврсни историјски догађај за ову установу културе, те да је за први излазак изван граница Требиње с разлогом одабрано као један град којем је заиста потребна духовна култура.

- Ми смо жељели да та умјетност живи и даље. Послије изложбе умјетничка дјела обично завршавају у неким депоима, али смо вечерас у Дучићевом граду јер смо хтјели да кроз културу ширимо једну нову форму комуникације - казала је Пударева.

Она је додала да ће требињска публика у Музеју Херцеговине до 18. августа имати прилику да погледа избор из колекције галерије, радове 24 ликовна умјетника. Међу дјелима ће се наћи радови сљедећих стваралаца: Мирјана Мира Маодуш, Љиљана Бурсаћ, Јован И. Ракиџић, Милан Крајновић, Миливоје Олујић, Зоран Рајковић и други.

- Највећа имена српске ликовне сцене прошла су кроз ову галерију и дала печат овој институцији културе, која упркос времену које није наклоњено култури опстаје већ четири и по деценије - истакла је Пударева.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић је након свечаног отварања изразио задовољство поводом гостовања једне овакве поставке у Требињу. Навео је да је за Требиње привилегија и част да међу градовима региона буде први домаћин “Галерији ’73 “, која је једна од најзначајнијих и најљепших изложбених простора у Београду, стјециште београдске културне и друштвене елите и незаобилазно мјесто на мапи културних збивања.

- Ово је заиста прилика да нам се кроз културну размјену представи савремена умјетничка продукција ликовне сцене Србије и на тај начин обогати и наша културна сцена - поручио је Милошевић.

Он је подсјетио да је ова изложба приређена у оквиру програма овогодишњег “Требињског културног љета”.

О галерији

“Галерија ’73” основана је 1973. године у Београду. У неколико наредних година постала је центар београдске културне и друштвене елите, те једно од важнијих центара културних дешавања. Током неколико деценија њеног постојања, умјетници који су своје радове излагали у простору “Галерије ’73” били су неки од најзначајнијих савремених српских сликара: Ђорђе Крстић, Сава Шумановић, Милена Павловић-Барили, Мића Поповић, Милић од Мачве и други. Галерија је добитник великог броја признања и награда, а међу најзначајнијим су свакако “Политикина награда” 1974. године, “Политикина награда” 1982. године и награда општине Чукарица “Матија Бан” 2000. године. Познати загребачки дизајнер Вјенцеслав Рихтер, по оцјени критичара најзначајнији дизајнер тога времена, осмислио је лого “Галерије ’73”, који је те године награђен као најбоље дизајнерско рјешење и данас се налази у Музеју примењених уметности у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана